janmega
Moja Kuchnia
-
- średnie
- do 30 min
Kompot z suszu
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Suszone owoce włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posłodzić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut i odstawić do ostygnięcia. Kompot najlepiej podawać jako napój lub zupę z lanymi kluskami albo...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Prosiak z ciasta ziemniaczanego
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Ziemniaki ugotować i zemleć w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę, 4 jajka i sól. Zagnieść ciasto i odłożyć. Przygotować nadzienie: do mięsa dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Karp smażony
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Karpia sprawić, usuwając skrzela i wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i pokroić na dzwonka. Posolić (można też skropić sokiem z cytryny) i odstawić na 2-3 godziny. Dzwonka obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Karp w galarecie
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Karpia umyć i wypatroszyć, jeszcze raz umyć, natrzeć solą i pieprzem, pokroić na dzwonka. Z włoszczyzny ugotować wywar, wyjąć warzywa, odcedzić, do gorącego wywaru włożyć pokrojoną rybę i gotować do miękkości. Dodać do wywaru wcześniej...
-
- średnie
- do 60 min
Leniwa kapusta "pazibroda"
Autor: janmega | Komentarzy: 1
Kapustę drobno pokroić, ugotować i odcedzić. Groch ugotować i osączyć w gęstym sitku. Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Do dużego garnka włożyć kapustę, groch, ziemniaki oraz przyprawy i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków....
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Warzywa opiekane
Autor: janmega | Komentarzy: 0
na desce do krojenia przekroić kapustę na pół. Podzielić każdą część na cztery, każdą zawierającą trochę głąba by trzymały się razem. Fenkuła przygotować w ten sam sposób co kapustę. Sparzyć kapustę i fenkuł we wrzącej wodzie przez 3...
-
- średnie
- do 30 min
Pianki marshmallow
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Pokroić banany w kostkę w duże kawałki i moczyć w soku z cytryny, by zapobiec brązowieniu. Nabić kawałki bananów na przemian z piankami marshmallow na szpikulce do szaszłyków lub bambusowe patyczki, nabijając 2 kawałki pianki i 1...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Marynowane steki z miecznika
Autor: janmega | Komentarzy: 0
W dużym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, skórkę i sok z cytryny, miód, sos sojowy, oregano, sól i sos Tabasco. Ułożyć w naczyniu płaty miecznika dbając, aby zostały całkowicie zanurzone w przygotowanej marynacie. Naczynie przykryć i...
-
- średnie
- do 60 min
Ryba z grilla z warzywami na sposób śródziemnomorski
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Wymieszać estragon z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Polać rybę i odstawić. Umieścić każdą główkę czosnku na kawałku folii aluminiowej, polać kilkoma kroplami oliwy i posypać połową natki pietruszki. Starannie zawinąć czosnek w folię....
-
- łatwe
- do 30 min
Chipsy paprykowe
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Ostrym nożem pokroić ziemniaki na bardzo cienkie, niemal przezroczyste plasterki. Dokładnie odcedzić i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę, stale mieszając, by papryka nie przypaliła...