Janusz Korzyński
Szef kuchni hotelu The Westin Warsaw.
Swoją przygodę kulinarną rozpoczął 30 lat temu w Słupsku. W wieku zaledwie 19 lat został zastępcą szefa kuchni, co było wówczas ewenementem i stanowiło duże wyróżnienie. Swoje umiejętności kulinarne poszerzał podczas wyjazdów za granicę m. in. do Niemiec i Węgier oraz do północnej Afryki. Pracował w Hotelu Sheraton Warsaw na stanowisku Sous Chef, a w 2003 roku, jako zastępca szefa kuchni, tworzył ofertę kulinarną hotelu The Westin Warsaw, gdzie obecnie jest szefem kuchni.
To właśnie w hotelu Westin, a w szczególności w restauracji Fusion (www.restauracjafusion.pl) tworzy niezapomniane kompozycje, w których z sukcesem łączy smaki Dalekiego Wschodu i Europy Zachodniej, a wszystko to pięknie układa na talerzach, tworząc kulinarne dzieła w stylu minimalistycznym.
W wolnych chwilach tworzy blog kulinarny www.akademia-kulinarna.pl
Przepisy
-
- trudne
- do 60 min
Stek z dzikiego łososia w cytrynowej otoczce z flanem z cukinii
Autor: Janusz Korzyński | Komentarzy: 0
Z filetu łososia wycinamy 2 małe steki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Mieszamy bułkę tartą, masło (miękkie) i posiekane skórki z cytryny na jednolitą masę. Nakładamy na łososia i zapiekamy do momentu uzyskania chrupiącej...