Stek z dzikiego łososia w cytrynowej otoczce z flanem z cukinii

  • trudne
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 2 osoby

Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, Sylwester,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Łosoś z Alaski 180 g
Cukinia 80 g
Suszone pomidory 30 g
Fennel 30 g
Cytryna 1szt
Masło 25 g
Bułka tarta 10 g
Groszek cukrowy 30 g

Sos:

Cebula 1/2
Śmietana 36 proc. 80 ml
Skórka z pomarańczy 1 łyżka
Szafran do smaku
Ekstrakt z krwistej pomarańczy do smaku
Pieprz cytrynowy do smaku
Ryż jaśminowy 80 g

Sposób przygotowania:

Z filetu łososia wycinamy 2 małe steki, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Mieszamy bułkę tartą, masło (miękkie) i posiekane skórki z cytryny na jednolitą masę. Nakładamy na łososia i zapiekamy do momentu uzyskania chrupiącej skorupki, łosoś może być średnio wypieczony, wtedy będzie bardziej soczysty.

Część cukinii kroimy wzdłuż na cienkie plastry i grillujemy (4 paski).

Resztę cukinii, fennel i suszone pomidory kroimy w paski i podsmażamy każde warzywo oddzielnie, doprawiamy solą i pieprzem.

Grillowane paski cukinii układamy do prostokątnej foremki tak, aby wystawały na zewnątrz, następnie układamy podsmażone warzywa i zamykamy wystającymi paskami cukinii. Groszek cukrowy parzymy w gorącej wodzie a następnie podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.

Sos:

Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy z szafranem, dodajemy śmietanę 36 proc., doprawiamy, następnie dodajemy ekstrakt z krwistej pomarańczy i posiekaną skórkę z pomarańczy. Gotujemy około 2 minut.

Wszystkie składniki układamy na talerzu i serwujemy z parowanym ryżem jaśminowym.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012