Przepisy: Kuchnie świata
Stek z dzikiego łososia w cytrynowej otoczce z flanem z cukinii
- trudne
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 2 osoby
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , Boże Narodzenie, urodziny, Sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: Janusz Korzyński
-
Składniki:
Cukinia 80 g
Suszone pomidory 30 g
Fennel 30 g
Cytryna 1szt
Masło 25 g
Bułka tarta 10 g
Groszek cukrowy 30 g
Sos:
Cebula 1/2
Śmietana 36 proc. 80 ml
Skórka z pomarańczy 1 łyżka
Szafran do smaku
Ekstrakt z krwistej pomarańczy do smaku
Pieprz cytrynowy do smaku
Ryż jaśminowy 80 g
Sposób przygotowania:
Mieszamy bułkę tartą, masło (miękkie) i posiekane skórki z cytryny na jednolitą masę. Nakładamy na łososia i zapiekamy do momentu uzyskania chrupiącej skorupki, łosoś może być średnio wypieczony, wtedy będzie bardziej soczysty.
Część cukinii kroimy wzdłuż na cienkie plastry i grillujemy (4 paski).
Resztę cukinii, fennel i suszone pomidory kroimy w paski i podsmażamy każde warzywo oddzielnie, doprawiamy solą i pieprzem.
Grillowane paski cukinii układamy do prostokątnej foremki tak, aby wystawały na zewnątrz, następnie układamy podsmażone warzywa i zamykamy wystającymi paskami cukinii. Groszek cukrowy parzymy w gorącej wodzie a następnie podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.
Sos:
Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy z szafranem, dodajemy śmietanę 36 proc., doprawiamy, następnie dodajemy ekstrakt z krwistej pomarańczy i posiekaną skórkę z pomarańczy. Gotujemy około 2 minut.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i serwujemy z parowanym ryżem jaśminowym.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.