Przepisy: Kuchnia polska
puszysty sernik z owocami na kruchym spodzie
- łatwe
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, owoce,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
kruchy spód:
300g. maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
cukier waniliowy
100g. masła
2 jaja
masa serowa:
400g sera twarogowego 3x mielonego
100g. cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
250ml śmietanki kremówki 36%
owoce na wierzch
300g. maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
cukier waniliowy
100g. masła
2 jaja
masa serowa:
400g sera twarogowego 3x mielonego
100g. cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
250ml śmietanki kremówki 36%
owoce na wierzch
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto powinny być zimne. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników, owijamy folią i odkładamy do lodówki na ok 20-30 min. Można też ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno nasmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną blaszki, przykrywamy folią i chłodzimy takie już na blasze.
Śmietankę bijamy na sztywno.
Pozostałe składniki masy mieszamy razem i delikatnie łączymy ze śmietanką. Wylewamy masę na ciasto, posypujemy owocami i pieczemy ok 45-50 min. w 180*C
Taki sernik najlepiej upiec dzień wcześniej i dać mu czas na stężenie przez noc, lepiej się kroi i smakuje :)
Śmietankę bijamy na sztywno.
Pozostałe składniki masy mieszamy razem i delikatnie łączymy ze śmietanką. Wylewamy masę na ciasto, posypujemy owocami i pieczemy ok 45-50 min. w 180*C
Taki sernik najlepiej upiec dzień wcześniej i dać mu czas na stężenie przez noc, lepiej się kroi i smakuje :)
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.