Przepisy: Kuchnie świata
Kaczka na miodzie i winie z kapustą i ziemniaczanym knedlem czosnkowym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: smażone, inne, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 kaczka
100 g soli
2 szczypty kminku
300 ml czerwonego wina
200 ml wody
100 g miodu
duszona czerwona kapusta:
1 mała główka kapusty czerwonej
100 g cebuli
200 g jabłek
50 g suszonych śliwek
50 ml octu
100 g cukru kryształu
2 łyżki smalcu
sól
ziemniaczane knedle czosnkowe:
400 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
100 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
1 jajko
2–3 ząbki czosnku
50 g słoniny wędzonej
garść majeranku
sól
pieprz
100 g soli
2 szczypty kminku
300 ml czerwonego wina
200 ml wody
100 g miodu
duszona czerwona kapusta:
1 mała główka kapusty czerwonej
100 g cebuli
200 g jabłek
50 g suszonych śliwek
50 ml octu
100 g cukru kryształu
2 łyżki smalcu
sól
ziemniaczane knedle czosnkowe:
400 g ugotowanych w łupinach ziemniaków
100 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
1 jajko
2–3 ząbki czosnku
50 g słoniny wędzonej
garść majeranku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Sól dokładnie wcieramy w mięso kaczki, doprawiamy kminkiem i polewamy miodem. Wkładamy do brytfanny, podlewamy czerwonym winem, wodą i pozostawiamy, najlepiej na całą noc.
Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 °C około 20 minut, potem przykrywamy i pieczemy około 2 godzin w 165 °C.
Podczas pieczenia mięso podlewamy wywarem, ewentualnie wodą lub winem. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę i dopiekamy skórkę na złoty kolor.
Duszona czerwona kapusta
Na smalcu szklimy cebulkę, dodajemy kapustę czerwoną pokrojoną w paseczki, posypujemy cukrem i lekko karmelizujemy. Dodajemy pokrojone suszone śliwki, podlewamy wodą, octem i przez około 20 minut dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy starte jabłka, krótko dusimy i doprawiamy solą, ewentualnie cukrem lub octem.
Ziemniaczane knedle czosnkowe
Ziemniaki obieramy i trzemy, dodajemy mąkę, jajka, prasowany czosnek, majeranek, lekko podsmażoną słoninę, sól i pieprz. Ciasto dokładnie i szybko wyrabiamy (uwaga, ciasto ziemniaczane szybko podchodzi wodą), formujemy wałeczki, które gotujemy 15–20 minut w posolonej wodzie lub najlepiej na parze.
Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 °C około 20 minut, potem przykrywamy i pieczemy około 2 godzin w 165 °C.
Podczas pieczenia mięso podlewamy wywarem, ewentualnie wodą lub winem. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę i dopiekamy skórkę na złoty kolor.
Duszona czerwona kapusta
Na smalcu szklimy cebulkę, dodajemy kapustę czerwoną pokrojoną w paseczki, posypujemy cukrem i lekko karmelizujemy. Dodajemy pokrojone suszone śliwki, podlewamy wodą, octem i przez około 20 minut dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy starte jabłka, krótko dusimy i doprawiamy solą, ewentualnie cukrem lub octem.
Ziemniaczane knedle czosnkowe
Ziemniaki obieramy i trzemy, dodajemy mąkę, jajka, prasowany czosnek, majeranek, lekko podsmażoną słoninę, sól i pieprz. Ciasto dokładnie i szybko wyrabiamy (uwaga, ciasto ziemniaczane szybko podchodzi wodą), formujemy wałeczki, które gotujemy 15–20 minut w posolonej wodzie lub najlepiej na parze.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.