Przepisy: Kuchnie świata
Morawski wróbel
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
czosnek
3 cebule
pieprz
sól
ocet
500 g kapusty kiszonej
olej
1 ziemniak
kminek
czosnek
3 cebule
pieprz
sól
ocet
500 g kapusty kiszonej
olej
1 ziemniak
kminek
Sposób przygotowania:
Karkówkę wieprzową kroimy na większe kawałki, solimy, dodajemy pieprz, mieszamy z plasterkami czosnku i kminkiem i pozostawimy na około 2 godziny w chłodnym miejscu.
Do brytfanny wkładamy pokrojoną cebulę i przygotowane mięso. Szybko opiekamy w brytfannie, zalewamy filiżanką wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny, do miękkości, od czasu do czasu podlewając wypieczonym sosem.
Kapustę kiszoną odcedzamy i kroimy. Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy kapustę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, zagęszczamy nimi kapustę i jeszcze chwile dusimy. Na końcu dodajemy ocet i sól do smaku.
Podajemy z knedlami ziemniaczanymi.
Do brytfanny wkładamy pokrojoną cebulę i przygotowane mięso. Szybko opiekamy w brytfannie, zalewamy filiżanką wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny, do miękkości, od czasu do czasu podlewając wypieczonym sosem.
Kapustę kiszoną odcedzamy i kroimy. Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy kapustę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, zagęszczamy nimi kapustę i jeszcze chwile dusimy. Na końcu dodajemy ocet i sól do smaku.
Podajemy z knedlami ziemniaczanymi.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.