
Przepisy: Kuchnie świata
Morawski wróbel
- średnie
 - powyżej 60 min
 
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
 - 
                       				   		
 
Składniki:
						600 g karkówki wieprzowej
czosnek
3 cebule
pieprz
sól
ocet
500 g kapusty kiszonej
olej
1 ziemniak
kminek
				
				
			czosnek
3 cebule
pieprz
sól
ocet
500 g kapusty kiszonej
olej
1 ziemniak
kminek
Sposób przygotowania:
			Karkówkę wieprzową kroimy na większe kawałki, solimy, dodajemy pieprz, mieszamy z plasterkami czosnku i kminkiem i pozostawimy na około 2 godziny w chłodnym miejscu.
Do brytfanny wkładamy pokrojoną cebulę i przygotowane mięso. Szybko opiekamy w brytfannie, zalewamy filiżanką wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny, do miękkości, od czasu do czasu podlewając wypieczonym sosem.
Kapustę kiszoną odcedzamy i kroimy. Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy kapustę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, zagęszczamy nimi kapustę i jeszcze chwile dusimy. Na końcu dodajemy ocet i sól do smaku.
Podajemy z knedlami ziemniaczanymi.
		
		
	Do brytfanny wkładamy pokrojoną cebulę i przygotowane mięso. Szybko opiekamy w brytfannie, zalewamy filiżanką wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około godziny, do miękkości, od czasu do czasu podlewając wypieczonym sosem.
Kapustę kiszoną odcedzamy i kroimy. Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy kapustę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, zagęszczamy nimi kapustę i jeszcze chwile dusimy. Na końcu dodajemy ocet i sól do smaku.
Podajemy z knedlami ziemniaczanymi.









 zaloguj się przez Facebook

		








							
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.