Przepisy: Kuchnie świata
Likier z jeżyn
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: inna
Głowne składniki: inne
Sposób przygotowania: inne
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
butelka grappy
1 kg jeżyn
800 g cukru
1 łyżka goździków
1 g cynamonu w proszku
1 g gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
GOTOWANIE: około 1 godziny
DOJRZEWANIE: 1 miesiąc
1 kg jeżyn
800 g cukru
1 łyżka goździków
1 g cynamonu w proszku
1 g gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
GOTOWANIE: około 1 godziny
DOJRZEWANIE: 1 miesiąc
Sposób przygotowania:
Delikatnie opłukać jeżyny i osuszyć je, rozkładając na suchej ściereczce. Następnie gotować je w 1 litrze wody, aż się rozpłyną.
Otrzymaną papkę przetrzeć przez gęste sito i włożyć do tego samego garnka, w którym się gotowały.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Utworzyć z gazy woreczek, umieścić w nim korzenie i zanurzyć w garnku, gotując przez pół godziny.
Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na każdy litr uzyskanego gęstego płynu dodać 0,5 litra grappy. Przelać do butelek i szczelnie zamknąć.
Likier, zanim zostanie podany do spożycia, musi dojrzewać przez 1 miesiąc. Przechowywać w miejscu zaciemnionym i chłodnym.
Otrzymaną papkę przetrzeć przez gęste sito i włożyć do tego samego garnka, w którym się gotowały.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Utworzyć z gazy woreczek, umieścić w nim korzenie i zanurzyć w garnku, gotując przez pół godziny.
Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Na każdy litr uzyskanego gęstego płynu dodać 0,5 litra grappy. Przelać do butelek i szczelnie zamknąć.
Likier, zanim zostanie podany do spożycia, musi dojrzewać przez 1 miesiąc. Przechowywać w miejscu zaciemnionym i chłodnym.
Komentarze
halusia | 22-02-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.