Przepisy: Kuchnie świata
Fondant au chocolat, mocno czekoladowy deser
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia francuska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, inne,
Okazje: przyjęcie , afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: gotowane na parze, pieczone,
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
125g czekolady gorzkiej, dobrej jakości + do posypania foremek
100g masła + do posmarowania foremek
60g cukru pudru
3 jajka
25g mąki
2,5g proszku do pieczenia
Dodatki:
posiekane pistacje
syrop malinowy (sok malinowy gotowałam z cukrem trzcinowym aż zgęstniał)
mięta
Sposób przygotowania:
2. Rozpuszczoną czekoladę z masłem wymieszać i odstawić, żeby trochę przestygła.
3. Piekarnik na 170°C.
Foremki natłuścić i obsypać tartą czekoladą.
4. Do ubitych jajek dolewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wciąż mieszając. Dodać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremek (do 3/4 wysokości, bo fondant rośnie). Wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160°C.
5. Foremki o pojemności 120 ml piec 9 minut, takie o pojemności 250-300 ml 12 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odwrócić foremki wysuwając fondant na talerzyki. Udekorować syropem malinowym, kruszonymi pistacjami i miętą.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.