Przepisy: Kuchnia polska
Zapiekanka z kaszy gryczanej z wątróbką cielęcą
- średnie
- powyżej 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: obiad
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: niskokaloryczna
Głowne składniki: inne
Okazje: inne
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: Hanna Szymanderska
-
Składniki:
1,5 szklanki kaszy gryczanej,
2 łyżki oleju,
2-3 szklanki wywaru z warzyw lub lekkiego bulionu drobiowego,
200 g wątróbki cielęcej,
70 g masła,
3 ugotowane na twardo jajka,
pieprz, sól,
(jeśli mamy możliwość kupienia, to otrzewna barania lub cielęca)
2 łyżki oleju,
2-3 szklanki wywaru z warzyw lub lekkiego bulionu drobiowego,
200 g wątróbki cielęcej,
70 g masła,
3 ugotowane na twardo jajka,
pieprz, sól,
(jeśli mamy możliwość kupienia, to otrzewna barania lub cielęca)
Sposób przygotowania:
Kaszę bardzo starannie przebrać. W rondlu mocno rozgrzać olej, wrzucić kaszę i mieszając prażyć na niewielkim ogniu aż ziarenka nasycą się tłuszczem, zalać wrzącym bulionem, wymieszać, trzymać na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę, owinąć kocem i zostawić na 2-3 godziny.
Umytą, obraną z błon wątróbkę bardzo drobno pokroić, obrane jajka usiekać.
Na pół miękką kaszę wymieszać ze stopionym masłem, usiekaną wątróbką i jajkami, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Rondel wyłożyć siatką (otrzewną) tak, aby wystawała poza rondel, włożyć kaszę, przykryć otrzewną, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 45-50 minut.
Jeśli nie mamy otrzewnej, musimy użyć 2 łyżki masła więcej. Wysmarować formę do zapiekania, wyłożyć przygotowaną kaszę, oprószyć grudkami masła.
* Uwaga! Jeśli chcemy uniknąć przypalenia się kaszy. Naczynie do zapiekania należy ustawić na blasze z wodą. Można zapiekać kaszę z tukiem wołowym, białym serem, parmezanem, jagnięciną z papryka różnokolorową, pieczenią cielęca i porami.
Umytą, obraną z błon wątróbkę bardzo drobno pokroić, obrane jajka usiekać.
Na pół miękką kaszę wymieszać ze stopionym masłem, usiekaną wątróbką i jajkami, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Rondel wyłożyć siatką (otrzewną) tak, aby wystawała poza rondel, włożyć kaszę, przykryć otrzewną, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 45-50 minut.
Jeśli nie mamy otrzewnej, musimy użyć 2 łyżki masła więcej. Wysmarować formę do zapiekania, wyłożyć przygotowaną kaszę, oprószyć grudkami masła.
* Uwaga! Jeśli chcemy uniknąć przypalenia się kaszy. Naczynie do zapiekania należy ustawić na blasze z wodą. Można zapiekać kaszę z tukiem wołowym, białym serem, parmezanem, jagnięciną z papryka różnokolorową, pieczenią cielęca i porami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.