Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pstrąg nadziewany warzywami, z kluskami ziemniaczanymi

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: ryby i owoce morza

Okazje: przyjęcie , inne,

Sposób przygotowania: duszone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 pstrągi (porcja ok. 200 g)
100 g marchwi
50 g selera
50 g pietruszki
40 g masła
25 g suszonych grzybów
100 g bekonu w plastrach
1 pęczek natki
1 gałązka rozmarynu
tarty kminek
pieprz
sól

Kluski ziemniaczane:
600 g ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych
100 g twarogu
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
100 g czerwonej cebuli
40 g słoniny
200 ml pełnotłustego kefiru
1 jajko
1 pęczek kopru
sól

Sposób przygotowania:

Drobno pokrojone warzywa i grzyby podsmażamy na maśle, razem z rozmarynem, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy posiekaną natkę. Powstałą masą napełniamy ryby, które solimy i posypuje kminkiem. Ryby obkładamy plastrami słoniny, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w 180 °C.

Znakomitym dodatkiem są delikatne kluski ziemniaczane.

Kluski ziemniaczane

Ugotowane ziemniaki ścieramy, dodajemy jajko, mąkę, twaróg, drobno posiekaną cebulę, solimy i ugniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, z których kroimy kluseczki. Kluseczki gotujemy w lekko posolonej wodzie 4-5 minut, pozostawiamy, aby ociekły i podsmażamy na smalcu.

Obsmażone kluski zalewamy kefirem, krótko dusimy, dodajemy posiekany koper, ewentualnie dosalamy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012