Przepisy: Kuchnie świata
Pstrąg nadziewany warzywami, z kluskami ziemniaczanymi
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: ryby i owoce morza
Sposób przygotowania: duszone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 pstrągi (porcja ok. 200 g)
100 g marchwi
50 g selera
50 g pietruszki
40 g masła
25 g suszonych grzybów
100 g bekonu w plastrach
1 pęczek natki
1 gałązka rozmarynu
tarty kminek
pieprz
sól
Kluski ziemniaczane:
600 g ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych
100 g twarogu
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
100 g czerwonej cebuli
40 g słoniny
200 ml pełnotłustego kefiru
1 jajko
1 pęczek kopru
sól
100 g marchwi
50 g selera
50 g pietruszki
40 g masła
25 g suszonych grzybów
100 g bekonu w plastrach
1 pęczek natki
1 gałązka rozmarynu
tarty kminek
pieprz
sól
Kluski ziemniaczane:
600 g ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych
100 g twarogu
200 g mąki grubo mielonej (np. krupczatki)
100 g czerwonej cebuli
40 g słoniny
200 ml pełnotłustego kefiru
1 jajko
1 pęczek kopru
sól
Sposób przygotowania:
Drobno pokrojone warzywa i grzyby podsmażamy na maśle, razem z rozmarynem, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy posiekaną natkę. Powstałą masą napełniamy ryby, które solimy i posypuje kminkiem. Ryby obkładamy plastrami słoniny, delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w 180 °C.
Znakomitym dodatkiem są delikatne kluski ziemniaczane.
Kluski ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki ścieramy, dodajemy jajko, mąkę, twaróg, drobno posiekaną cebulę, solimy i ugniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, z których kroimy kluseczki. Kluseczki gotujemy w lekko posolonej wodzie 4-5 minut, pozostawiamy, aby ociekły i podsmażamy na smalcu.
Obsmażone kluski zalewamy kefirem, krótko dusimy, dodajemy posiekany koper, ewentualnie dosalamy.
Znakomitym dodatkiem są delikatne kluski ziemniaczane.
Kluski ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki ścieramy, dodajemy jajko, mąkę, twaróg, drobno posiekaną cebulę, solimy i ugniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, z których kroimy kluseczki. Kluseczki gotujemy w lekko posolonej wodzie 4-5 minut, pozostawiamy, aby ociekły i podsmażamy na smalcu.
Obsmażone kluski zalewamy kefirem, krótko dusimy, dodajemy posiekany koper, ewentualnie dosalamy.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.