Przepisy: Kuchnie świata
Królewski krem szparagowy z mięsem drobiowym
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1 pierś z kurczaka
ok. 250 g świeżych szparagów
2 łyżka masła
1-2 łyżki miałkiej mąki
biały pieprz
gałka muszkatołowa
sól
1 żółtko
około 125 ml śmietany
szczypiorek
ok. 250 g świeżych szparagów
2 łyżka masła
1-2 łyżki miałkiej mąki
biały pieprz
gałka muszkatołowa
sól
1 żółtko
około 125 ml śmietany
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka gotujemy powoli do miękkości w posolonej wodzie. Szparagi obieramy i gotujemy do miękkości bez główek. Główki gotujemy osobno.
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę, którą przyprawiamy, zalewamy wywarem z piersi kurczaka i wywarem ze zmiksowanymi szparagami. Dobrze zagotowujemy i odcedzamy.
Do kremu dodajemy pokrojone mięso z piersi kurczaka, ugotowane główki szparagów i dolewamy śmietanę z żółtkiem.
Przed podawaniem dekorujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę, którą przyprawiamy, zalewamy wywarem z piersi kurczaka i wywarem ze zmiksowanymi szparagami. Dobrze zagotowujemy i odcedzamy.
Do kremu dodajemy pokrojone mięso z piersi kurczaka, ugotowane główki szparagów i dolewamy śmietanę z żółtkiem.
Przed podawaniem dekorujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.