Przepisy: Kuchnia polska
Zupa z topinamburu
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: dla diabetyków , niskokaloryczna,
Sposób przygotowania: gotowane
- Autor: Dorota Minta
-
Składniki:
Bulion - 1 litr
Topinambur – 1 kg
Czosnek – 4 – 6 ząbków
Tymianek – kilka gałązek świeżego (mrożonego) lub płaska łyżeczka suszonego
Sól, pieprz do smaku
Topinambur – 1 kg
Czosnek – 4 – 6 ząbków
Tymianek – kilka gałązek świeżego (mrożonego) lub płaska łyżeczka suszonego
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 120 stopni.
Ułożyć topinambur na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec topinambur przez 30 minut (zależnie od wielkości, po nakłuciu będzie miękki.)
Zagrzać bulion (zrobiony w domu, pamiętajcie, że można zrobić wielki gar i mrozić w małych porcjach. Cudownie zastąpi wszelkie „kostki rosołowe“).
Przestudzone bulwy topinamburu obrać i wrzucić do bulionu
Wycisnąć ząbki czosnku.
Dodać sól i pieprz.
Zostawić na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Zmiksować całość blenderem.
Wlać do miseczek, posypać tymiankiem.
Podawać z grzankami lub wiórkami parmezanu.
Ułożyć topinambur na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec topinambur przez 30 minut (zależnie od wielkości, po nakłuciu będzie miękki.)
Zagrzać bulion (zrobiony w domu, pamiętajcie, że można zrobić wielki gar i mrozić w małych porcjach. Cudownie zastąpi wszelkie „kostki rosołowe“).
Przestudzone bulwy topinamburu obrać i wrzucić do bulionu
Wycisnąć ząbki czosnku.
Dodać sól i pieprz.
Zostawić na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Zmiksować całość blenderem.
Wlać do miseczek, posypać tymiankiem.
Podawać z grzankami lub wiórkami parmezanu.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.