Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

ciasto na makaron jajeczny:

0,5 kg mąki pszennej typ 500
5 jajek
5 ml oliwy (oliwa wpływa na elastyczność ciasta)
szczypta soli

Lasagne:

½ kg ciasta na lasagne
6 cukinii
400 g sera koziego
4 łyżki parmezanu
1 żółtko
4 łyżki łuskanych orzechów
szczypiorek
bułka tarta
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto na makaron jajeczny.

Rozwałkować na cienką warstwę i wyciąć z niego kwadraty o wymiarach 10x10 cm.

Przygotowane płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej wodzie.
Zmieszać kozi ser i starty parmezan, przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku. Tak przygotowaną masę rozsmarować na ugotowanych, odcedzonych i ostudzonych płatach makaronu.

Pociąć cienko cukinię i gotować je przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Wyłożyć cukinię na warstwę koziego sera. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie trzy następne warstwy.

Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować żółtko jajka, dodać bułkę tartą i starte orzechy.
Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Aby móc cieszyć się bardziej intensywnym smakiem, kozi ser można zastąpić grecką fetą, rozgniatając ją na miazgę.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012