Przepisy: Kuchnie świata
Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: gotowane , pieczone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
ciasto na makaron jajeczny:
0,5 kg mąki pszennej typ 500
5 jajek
5 ml oliwy (oliwa wpływa na elastyczność ciasta)
szczypta soli
Lasagne:
½ kg ciasta na lasagne
6 cukinii
400 g sera koziego
4 łyżki parmezanu
1 żółtko
4 łyżki łuskanych orzechów
szczypiorek
bułka tarta
sól i pieprz
0,5 kg mąki pszennej typ 500
5 jajek
5 ml oliwy (oliwa wpływa na elastyczność ciasta)
szczypta soli
Lasagne:
½ kg ciasta na lasagne
6 cukinii
400 g sera koziego
4 łyżki parmezanu
1 żółtko
4 łyżki łuskanych orzechów
szczypiorek
bułka tarta
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto na makaron jajeczny.
Rozwałkować na cienką warstwę i wyciąć z niego kwadraty o wymiarach 10x10 cm.
Przygotowane płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej wodzie.
Zmieszać kozi ser i starty parmezan, przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku. Tak przygotowaną masę rozsmarować na ugotowanych, odcedzonych i ostudzonych płatach makaronu.
Pociąć cienko cukinię i gotować je przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Wyłożyć cukinię na warstwę koziego sera. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie trzy następne warstwy.
Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować żółtko jajka, dodać bułkę tartą i starte orzechy.
Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Aby móc cieszyć się bardziej intensywnym smakiem, kozi ser można zastąpić grecką fetą, rozgniatając ją na miazgę.
Rozwałkować na cienką warstwę i wyciąć z niego kwadraty o wymiarach 10x10 cm.
Przygotowane płaty makaronu gotować przez 1 minutę we wrzącej wodzie.
Zmieszać kozi ser i starty parmezan, przyprawić szczyptą pieprzu i 1 łyżeczką drobno posiekanego szczypiorku. Tak przygotowaną masę rozsmarować na ugotowanych, odcedzonych i ostudzonych płatach makaronu.
Pociąć cienko cukinię i gotować je przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Wyłożyć cukinię na warstwę koziego sera. W ten sam sposób przełożyć naprzemiennie trzy następne warstwy.
Na ostatnim płacie makaronu rozsmarować żółtko jajka, dodać bułkę tartą i starte orzechy.
Piec w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Aby móc cieszyć się bardziej intensywnym smakiem, kozi ser można zastąpić grecką fetą, rozgniatając ją na miazgę.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.