Przepisy: Kuchnie świata
Delikatny suflet podawany z marynowanymi pomarańczami lub leśnymi lodami
- średnie
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: podwieczorek
Liczba osób: 4 osoby
Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
Suflet:
¼ kg twarogu,
50 g żółtek
15 g cukru pudru,
30 g maizeny (skrobi kukurydzianej)
75 g mleka,
125 g kwaśnej śmietany
wiórki ze skórki cytrynowej, miąższ z laski wanilii
szczypta soli,
85 g białek,
20 g cukru
odrobina masła i cukru do foremek
Marynowane pomarańcze:
2 pomarańcze,
1 łyżka cukru,
20 g masła,
1/8 l białego wina,
1/8 l soku pomarańczowego,
20 ml domowego likieru z pomarańczy
Lody z miodu leśnego:
200 ml mleka,
400 ml śmietany,
170 g miodu leśnego,
8 żółtek,
40 ml likieru miodowego
¼ kg twarogu,
50 g żółtek
15 g cukru pudru,
30 g maizeny (skrobi kukurydzianej)
75 g mleka,
125 g kwaśnej śmietany
wiórki ze skórki cytrynowej, miąższ z laski wanilii
szczypta soli,
85 g białek,
20 g cukru
odrobina masła i cukru do foremek
Marynowane pomarańcze:
2 pomarańcze,
1 łyżka cukru,
20 g masła,
1/8 l białego wina,
1/8 l soku pomarańczowego,
20 ml domowego likieru z pomarańczy
Lody z miodu leśnego:
200 ml mleka,
400 ml śmietany,
170 g miodu leśnego,
8 żółtek,
40 ml likieru miodowego
Sposób przygotowania:
Suflet:
Przygotować kąpiel wodną w temperaturze 180 stopni, formy do sufletu posmarować masłem i posypać cukrem.
Żółtka, skórkę z cytryny, wanilię i cukier puder zmiksować na puszystą masę, dodać szczyptę soli, twaróg, maizenę, mleko i kwaśną śmietanę.
Białka i cukier ubić na pianę, wymieszać z przygotowaną masą. Napełnić formy i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 - 35 minut, zależnie od wielkości foremek.
Marynowane pomarańcze:
Pomarańcze obrać i podzielić. 1 łyżkę cukru skarmelizować na patelni, dodać masło, podlać winem, sokiem pomarańczowym i likierem i wygotować, aż do osiągnięcia konsystencji gęstego sosu. Dodać cząstki pomarańczy i pozostawić przez chwilę na ogniu.
Lody z miodu leśnego:
Zagotować mleko ze śmietaną i wymieszać z żółtkami wcześniej wymieszanymi z miodem.
Mieszać na parze (do 85 stopni) do uzyskania puszystej masy, następnie zamrozić w maszynie do lodów.
Przygotować kąpiel wodną w temperaturze 180 stopni, formy do sufletu posmarować masłem i posypać cukrem.
Żółtka, skórkę z cytryny, wanilię i cukier puder zmiksować na puszystą masę, dodać szczyptę soli, twaróg, maizenę, mleko i kwaśną śmietanę.
Białka i cukier ubić na pianę, wymieszać z przygotowaną masą. Napełnić formy i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 - 35 minut, zależnie od wielkości foremek.
Marynowane pomarańcze:
Pomarańcze obrać i podzielić. 1 łyżkę cukru skarmelizować na patelni, dodać masło, podlać winem, sokiem pomarańczowym i likierem i wygotować, aż do osiągnięcia konsystencji gęstego sosu. Dodać cząstki pomarańczy i pozostawić przez chwilę na ogniu.
Lody z miodu leśnego:
Zagotować mleko ze śmietaną i wymieszać z żółtkami wcześniej wymieszanymi z miodem.
Mieszać na parze (do 85 stopni) do uzyskania puszystej masy, następnie zamrozić w maszynie do lodów.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.