Delikatny suflet podawany z marynowanymi pomarańczami lub leśnymi lodami

  • średnie
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: podwieczorek

Liczba osób: 4 osoby

Okazje: przyjęcie , urodziny, Sylwester, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

Suflet:

¼ kg twarogu,
50 g żółtek
15 g cukru pudru,
30 g maizeny (skrobi kukurydzianej)
75 g mleka,
125 g kwaśnej śmietany
wiórki ze skórki cytrynowej, miąższ z laski wanilii
szczypta soli,
85 g białek,
20 g cukru
odrobina masła i cukru do foremek


Marynowane pomarańcze:

2 pomarańcze,
1 łyżka cukru,
20 g masła,
1/8 l białego wina,
1/8 l soku pomarańczowego,
20 ml domowego likieru z pomarańczy

Lody z miodu leśnego:

200 ml mleka,
400 ml śmietany,
170 g miodu leśnego,
8 żółtek,
40 ml likieru miodowego

Sposób przygotowania:

Suflet:

Przygotować kąpiel wodną w temperaturze 180 stopni, formy do sufletu posmarować masłem i posypać cukrem.

Żółtka, skórkę z cytryny, wanilię i cukier puder zmiksować na puszystą masę, dodać szczyptę soli, twaróg, maizenę, mleko i kwaśną śmietanę.

Białka i cukier ubić na pianę, wymieszać z przygotowaną masą. Napełnić formy i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 - 35 minut, zależnie od wielkości foremek.

Marynowane pomarańcze:

Pomarańcze obrać i podzielić. 1 łyżkę cukru skarmelizować na patelni, dodać masło, podlać winem, sokiem pomarańczowym i likierem i wygotować, aż do osiągnięcia konsystencji gęstego sosu. Dodać cząstki pomarańczy i pozostawić przez chwilę na ogniu.

Lody z miodu leśnego:

Zagotować mleko ze śmietaną i wymieszać z żółtkami wcześniej wymieszanymi z miodem.

Mieszać na parze (do 85 stopni) do uzyskania puszystej masy, następnie zamrozić w maszynie do lodów.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012