Krzysztof Żurek
Kucharz z wykształcenia i zamiłowania. Należy do pokolenia, które zmieniało kształt i sposób myślenia o polskiej gastronomii. Przygodę z nowoczesną kuchnią rozpoczął w Restauracji pod Różą w Krakowie, gdzie miał okazję współpracować z Alfredo Chiocchetti - jego mistrzem i przewodnikiem.
Doświadczenie zdobywał w wielu innych renomowanych restauracjach w całej Polsce, między innymi w Restauracji Concept Warszawa, Monopol Katowice, Restauracji Biblioteka Warszawa, Monopol Wrocław, Concept 13 w warszawskim VitkAcu.
Krzysztof Żurek praktykę zdobywał też poza granicami Polski u boku najlepszych kucharzy w takich renomowanych restauracjach jak Pichler Bolzano, Al Bersagliere Mantua czy Onice Florencja. Wszystkie mogą pochwalić się rekomendacją przewodnika Michelin.
Krzysztof Żurek bardzo ceni różnorodność i jakość włoskich produktów. Lubi łamać standardy, prowokować odważnymi zestawieniami smaków, których nieustannie poszukuje.
Obecnie swoje potrawy serwuje w krakowskiej Restauracji 3 Rybki.
Przepisy
-
- trudne
- do 30 min
Suflet z dyni i świeże trufle
Autor: Krzysztof Żurek | Komentarzy: 3
Masło utrzeć z żółtkami, dodać dynię, bułkę i płatki oraz oliwę. Przyprawić do smaku. 75 g gotowej bazy połączyć z jednym ubitym białkiem. Formę na suflet wysmarować masłem i wysypać miksowanymi migdałami. Piec w 120 C z parą przez...