Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 78

odwiedziny: 82      poprzedni | następny

» powrót

SOK MALINOWO – POZIOMKOWY

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:


SKŁADNIKI:
• Poziomki i maliny (w proporcji 1:1)
• Cukier

Sposób przygotowania:

WYKONANIE: 1. Poziomki i maliny przebieramy, płuczemy na sicie, odsączamy, wkładamy do kamiennego garnka, tak by był wypełniony po brzegi. Owoce zalewamy wrzącą wodą (źródlaną lub stołową), przykrywamy lnianą ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu. 2. Następnego dnia cedzimy sok przez sito, wyłożone kilkakrotnie gazą (owoców nie wyciskamy!). 3. Przygotowując sok, bierzemy proporcję: szklanka cukru na szklankę soku. Całość gotujemy na niewielkim ogniu ( sok powinien tylko „ mrugać”) przez 20 minut. Ciepły zlewamy do idealnie czystych, gorących butelek, na wierzchu kładziemy krążek celafonu namoczony w spirytusie i natychmiast szczelnie zakręcamy. Sok nie wymaga pasteryzacji, chyba że nie dysponujemy suchą i zimną piwnicą. Sok ten przygotowuję z owoców, które rosną na mojej działce. Zimą podaję go jako środek rozgrzewający oraz przy przeziębieniach.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012