Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 17

odwiedziny: 15      poprzedni | następny

» powrót

BABKA MAKOWA Z CYNAMONEM

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

• 1 szklanka maku
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki
• 4 jajka
• 1 kostka margaryny
• 1 łyżka miodu
• 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• gotowy lukier, orzechy laskowe i mak do dekoracji
• tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Szklankę maku opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie. Margarynę rozpuścić, schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać cynamon i dalej ucierając stopioną margarynę. Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać ją do utartej masy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie lecz dokładnie połączyć składniki. Na końcu dodać sparzony mak. Przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piec ok. 50 minut w 180oC. Wystudzoną babkę polać obficie lukrem i od razu posypać suchym makiem. Udekorować orzechami laskowymi.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012