Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 3

odwiedziny: 8      poprzedni | następny

» powrót

Boczek w marynacie.

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

• boczek surowy (około 1 kg)
• 6 ząbków czosnku
• 2 łyżki suszonego majeranku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
• 1/2 przyprawy do gyrosa
• 2 liście laurowe (pokruszone)
• 2 owoce jałowca (rozgniecione)
• 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
• olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej. • Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę. • Po 24 godzinach pieczemy w 180°C ok. 50-60 minut. • Boczek najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. • Można go podawać z chrzanem, ćwikłą, marynatami i różnymi sosami.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012