Czynniki ryzyka choroby wieńcowej
Na większość czynników ryzyka choroby wieńcowej możemy wpływać. Korygowanie czynników ryzyka jest nie tylko zalecane w ramach profilaktyki choroby wieńcowej, ale wręcz konieczne u osób już chorych, lub tych, które przebyły zawał serca. To warunek niedopuszczenia do progresji choroby i następnych epizodów wieńcowych – ostrej niewydolności wieńcowej i zawału serca.
Ważniejsze czynniki ryzyka choroby wieńcowej:
Płeć męska,
Wiek – ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej wzrasta wraz z wiekiem,
Obciążający wywiad rodzinny (wystąpienie choroby wieńcowej u krewnych pierwszego stopnia w wieku poniżej 55 lat),
Zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu:
- podwyższony poziom cholesterolu LDL („złego”);
- obniżone stężenie cholesterolu HDL („dobrego”);
- podwyższone stężenie triglicerydów;
Palenie papierosów,
Nadciśnienie tętnicze,
Cukrzyca i nieprawidłowa tolerancja glukozy, czyli cukrzyca utajona,
Otyłość, szczególnie typ trzewny, czyli brzuszny,
Brak aktywności fizycznej,
Menopauza i niedobór estrogenów u kobiet,
Podwyższony poziom homocysteiny we krwi - wtórny do niedoboru w diecie kwasu foliowego, pirydoksyny (witaminy B6) i witaminy B12,
Typ osobowości charakteryzujący się dużą ambicją, agresywnością, potrzebą rywalizacji, działaniem w pośpiechu (tzw. osobowość typu A).