Profilaktyka choroby wieńcowej łatwa i skuteczna
Jakie dobroczynne nawyki kształtować?
Przestań palić papierosy!
Jeśli masz nadciśnienie tętnicze, pamiętaj o systematycznym leczeniu.
Jeśli chorujesz na cukrzycę, powinieneś starannie wypełniać zalecenia dietetyczne i skrupulatnie przyjmować leki. Cukrzyca jest bardzo znaczącym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej. Występuje ona nierzadko u osób z otyłością, chociaż zdarza się też przy prawidłowej masie ciała. Jest nazywana cukrzycą typu 2. Dawniej określano ją mianem cukrzycy typu dorosłych, dla odróżnienia od cukrzycy młodzieńczej. W opinii wielu specjalistów, można postawić znak równości między cukrzycą a chorobą wieńcową. Uważają oni, iż osoba, u której wystąpiła cukrzyca typu 2 ma także zmiany miażdżycowe w tętnicach wieńcowych.
Jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu i/lub triglicerydów - przestrzegaj diety i zażywaj zalecone leki (Przez całe życie! A nie tylko do pierwszego dobrego wyniku badań krwi).
Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyły spróbuj schudnąć, chociaż o kilka kilogramów i utrzymać potem tę właściwą wagę ciała. Żeby to osiągnąć, musisz zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Postaraj się zażywać dużo ruchu. Jeśli nie masz czasu na wyszukany sport rekreacyjny, pamiętaj – bardzo dobrym rodzajem aktywności fizycznej jest spacer. Wskazane jest, abyś odbywał codziennie 30 – 60 minutowy spacer, a jeśli nie każdego dnia to przynajmniej 5 razy w tygodniu.
Naucz się relaksować i podchodzić spokojnie do codziennych zadań.
Jeśli masz osobowość typu A (jesteś nerwowy(a), impulsywny(a), ambitny(a) warto zasięgnąć porady psychologa i nauczyć się modyfikować swój sposób reagowania na świat.
Co jeść, co ograniczać?
Dieta właściwa w profilaktyce choroby wieńcowej powinna uwzględniać następujące ogólne wskazówki:
- Utrzymanie optymalnej masy ciała (zapobieganie nadwadze i otyłości),
- Ograniczenie ilości tłuszczu całkowitego, tłuszczów nasyconych i cholesterolu Względny wzrost ilości spożywanych tłuszczów wielo- i jednonienasyconych,
- Zwiększenie ilości spożywanych węglowodanów złożonych,
- Zwiększenie spożycia witamin i minerałów o właściwościach antyoksydacyjnych,
- Mniejsze spożycie sodu, a większe potasu.