Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

11-09-2014

Szkodliwe zupki chińskie

Pamiętam czasy studenckie, kiedy na obiad często jadło się zupkę chińską, bo była tania i gotowa w dwie minuty. I nawet smakowała :) Zdrowiem mało kto się wtedy przejmował. Dziś jem świadomie i omijam sklepowe półki z gotowymi obiadami. Naukowcy wzięli w końcu pod lupę tego typu zupki i sprawdzili jaki wpływ mają na zdrowie. I okazuje się, że często jedzony makaron instant wykonany z wysokooczyszczonej mąki pszennej może zwiększać ryzyko rozwoju zespołu kardiometabolicznego, zwłaszcza u kobiet. Badacze przyjrzeli się diecie mieszkańców Korei Południowej, ponieważ w ostatnich latach ich stan zdrowia uległ pogorszeniu - chorują na choroby serca, nadwagę, cukrzycę. U nich też zanotowano najwyższe spożycie makaronów błyskawicznych na świecie. Okazało się, że jedzenie makaronu instant dwa lub więcej razy w tygodniu wiązało się ze wzrostem ryzyka wystąpienia zespołu kardiometabolicznego. Taki makaron najpierw jest smażony i wówczas chłonie dużą ilość tłuszczu. Przez to możemy mieć kłopoty z trawieniem. Ponadto zupki chińskie zawierają m.in. mnóstwo soli, szkodliwe tłuszcze trans, glutaminian sodu, syntetyczne aromaty i barwniki, które nie są obojętne dla zdrowia.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-08-28 10:49:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pistacje dla serca

    Garść pistacji dziennie (ok. 90 g) korzystnie wpłynie na układ krążenia osób chorych na cukrzycę typu 2 - to najnowsze doniesienia naukowców z Pennsylvania State University (USA). Ich zdaniem, orzechy poprawiają reakcję naczyń krwionośnych na stres, co jest związane z mniejszym obciążeniem...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-25 13:47:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Cytryna dobra na wszystko

    Moja babcia codziennie pije szklankę wody z cytryną. I nie choruje, bo cytryna to samo zdrowie. Poprawia trawienie, jest skuteczna w leczeniu zapaleń jamy ustnej, pasożytów i kamieni w drogach moczowych. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Najnowsze doniesienia...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-19 10:27:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Łosoś i orzechy na szczuplejszą talię

    O tym, że ryby i orzechy są zdrowe i warto je włączyć do menu nie trzeba nikogo przekonywać. Mogę podać jeszcze jedną zaletę tych produktów. 

    Naukowcy udowodnili, że łosoś i włoskie orzechy mogą być naszymi sprzymierzeńcami w walce z nadmiernym tłuszczykiem, szczególnie w okolicy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-08-18 11:35:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Po szpinaku mniejszy apetyt

    Szpinak pięknie mi w tym roku wyrósł w ogródku. Młode listki dodawałam do sałatek, do sosów, do koktajli. Niedawno przeczytałam, że jego listki zawierają tylakoid, który może mieć wpływ na mniejszy apetyt. Osoby, które wzięły udział w eksperymencie przyjmowały tylakoid i po kilku dniach...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-28 11:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jemy mało wołowiny

    Na polskich stołach królują kurczak, indyk oraz wieprzowina. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że uwielbiamy mięsne dania. Rocznie w Polsce, na każdą osobę przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs, z czego tylko 1,5 kilograma to wołowina. To bardzo mało w porównaniu ze średnią...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012