Cytryna dobra na wszystko
Moja babcia codziennie pije szklankę wody z cytryną. I nie choruje, bo cytryna to samo zdrowie. Poprawia trawienie, jest skuteczna w leczeniu zapaleń jamy ustnej, pasożytów i kamieni w drogach moczowych. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Najnowsze doniesienia naukowców mówią, że cytryny jedzone w całości razem ze skórą, miąższem i pestkami mogą przyczynić się do zahamowania rozwoju raka i nadciśnienia. W skórce cytryny znajduje się prawie 10 razy więcej witamin i związków bioaktywnych niż w soku. Należy tylko pamiętać, by skórkę wcześniej sparzyć i dokładnie wyszorować.
Jedno z badań wykazało, że skóra z cytryny jest skuteczna w zahamowaniu rozwoju guzów. Osobom z nowotworami podawano skórkę cytrynową i zaobserwowano wyraźny spadek raka płaskonabłonkowego w porównaniu z pacjentami, którzy jedynie pili sok cytrynowy. Badacze uważają, że te wyniki są związane ze stężeniem w skórce oleju D-limonenu - znanego inhibitora raka piersi, płuc i jelita grubego.