rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

18-08-2014

Po szpinaku mniejszy apetyt

Szpinak pięknie mi w tym roku wyrósł w ogródku. Młode listki dodawałam do sałatek, do sosów, do koktajli. Niedawno przeczytałam, że jego listki zawierają tylakoid, który może mieć wpływ na mniejszy apetyt. Osoby, które wzięły udział w eksperymencie przyjmowały tylakoid i po kilku dniach zaobserwowały, że mają mniejszą chęć na jedzenie i nie podjadają między posiłkami. By jednak uwolnić ten związek z komórek rośliny, szpinak należy rozdrobnić, odsączyć i zblendować. Jedzenie świeżych lub poddanych obróbce cieplnej liści, nie przynosi efektów.   

Szpinak jest dostępny przez cały rok. Warto go jeść także z tego względu, że zawiera beta-karoten, witaminę C, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Jest także źródłem magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, chroni też przed inną chorobą starczą – chorobą Parkinsona. Szpinak powinni jeść także palacze ze względu na jego działanie antyoksydacyjne, kobiety w ciąży, osoby z nadciśnieniem, z chorobami układu krążenia. Dbający o linię polubią go też za to, że ma mało kalorii, w 100 gramach jest ich zaledwie 16. 

Szpinaku powinny unikać osoby z kamicą nerkową, ponieważ zawiera on kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-07-28 11:30:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jemy mało wołowiny

    Na polskich stołach królują kurczak, indyk oraz wieprzowina. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że uwielbiamy mięsne dania. Rocznie w Polsce, na każdą osobę przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs, z czego tylko 1,5 kilograma to wołowina. To bardzo mało w porównaniu ze średnią...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-22 12:36:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedz tak, jak lubisz !

    Sceptycznie podchodzę do diet, które co jakiś czas robią furorę. Wolę jeść to, na co mam ochotę, w niedużych ilościach, niż wykluczać z menu jakieś produkty na długie tygodnie. Są jednak osoby, które chętnie eksperymentują i szukają dla siebie odpowiedniej diety. Popularne jest jedzenie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-17 10:56:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bardzo zdrowe małe pestki

    Jako dziecko bardzo lubiłam siadać na ganku u babci i skubać pestki słonecznika. Dziś wolę słoneczniki w wazonie. 

    Warto zjadać pestki słonecznika bowiem to samo zdrowie - sięgając po nie dostarczamy sobie białka, witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-07-14 11:38:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Granat podnosi temperaturę

    Lubczyk, czekolada, ostrygi to najbardziej znane afrodyzjaki. Do tej listy należy dodać jeszcze owoc granatu, bowiem i on zwiększa libido. Już w starożytności na bazie soku ze świeżo wyciśniętych granatów przygotowywano eliksir miłości.

    Dziś też naukowcy namawiają do picia soku, ponieważ...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-06-30 15:39:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedzmy lody ! 


    Mam dobre wieści dla lodożerców. O tym, że lody nie tuczą już kiedyś pisałam, ale mają też wiele innych zalet, pod warunkiem, że będziemy kupować tylko te z naturalnych składników, bez polepszaczy i sztucznych barwników.

    Lody składają się m.in. z  mleka, dzięki czemu dostarczają...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012