Przepisy: Kuchnia polska
Naleśniki z amarantusem i karobem
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: bezglutenowa
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
(na około 8-10 naleśników)
2 jajka
1,5 szklanki mąki z amarantusa
1,5 szklanki mleka sojowego
1 czubata łyżka karobu (melasa z chleba świętojańskiego)
tłuszcz do smażenia
2 jajka
1,5 szklanki mąki z amarantusa
1,5 szklanki mleka sojowego
1 czubata łyżka karobu (melasa z chleba świętojańskiego)
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka ubić na puszystą pianę. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego, żeby ułatwić sobie zadanie, ale nie jest to konieczne. Dodać mąkę, karob i mleko, dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię posmarowaną tłuszczem. Nalewać na patelnię około jedną chochelkę ciasta delikatnie rozprowadzając je po całej powierzchni. Naleśniki zrobiłam dosyć grube. Po usmażeniu pierwszego może okazać się, że ciasto zbyt się ciągnie (wtedy trzeba dodać mąkę) lub zbyt suche (trzeba dodać mleko). Przy kolejnych naleśnikach idzie już szybciej).
Podawać na ciepło z sosem lub innymi dodatkami.
Podawać na ciepło z sosem lub innymi dodatkami.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.