Sceptycznie podchodzę do diet, które co jakiś czas robią furorę. Wolę jeść to, na co mam ochotę, w niedużych ilościach, niż wykluczać z menu jakieś produkty na długie tygodnie. Są jednak osoby, które chętnie eksperymentują i szukają dla siebie odpowiedniej diety. Popularne jest jedzenie...
czytaj więcej »28-07-2014
Jemy mało wołowiny
Na polskich stołach królują kurczak, indyk oraz wieprzowina. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że uwielbiamy mięsne dania. Rocznie w Polsce, na każdą osobę przypada średnio aż 85,4 kg różnego rodzaju mięs, z czego tylko 1,5 kilograma to wołowina. To bardzo mało w porównaniu ze średnią unijną, która wynosi ok. 15 kg tego mięsa na osobę. Wołowinę najbardziej lubią Niemcy, Hiszpanie i Francuzi, choć i u nich ostatnio jada się jej mniej niż kiedyś.
Wołowina nie cieszy się popularnością z wielu względów. Po pierwsze, uważa się ją za mięso trudne w przygotowaniu, twarde, po drugie, wielu sądzi, że jest niezdrowa. I do tego droga. Polacy często nie są też pewni jakości i składu dostępnego na naszym rynku mięsa, ponieważ do niedawna najlepszej jakości mięso trafiało na zagraniczne rynki. Obecnie w Polsce możemy kupić wysokiej jakości wołowinę. Na opakowaniu należy szukać certyfikatu jakości QMP, który decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został uznany za pierwszy krajowy system jakości mięsa wołowego.
Hodowcy, którzy sprzedają certyfikowane mięso muszą spełnić kilka warunków: karmić zwierzęta paszą, która nie zawiera antybiotyków czy hormonów przyspieszających wzrost, zapewnić humanitarne warunki transportu i uboju, odpowiednio przechowywać mięso. Mięso oznaczone znakiem QMP jest kruche i soczyste. Ponadto wołowina jest źródłem wielu cennych witamin, kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim białka.
Może spróbujecie sałatki z wołowiną z przepisu Artura Grajbera, szefa kuchni Hotelu Sheraton?
Sałatka w stylu tajskim z mielonej wołowiny
Składniki na 4 porcje:
800 g łopatki wołowej zmielonej QMP
3 świeże łodygi trawy cytrynowej
100 g świeżego imbiru
1 zielona i 1 czerwona papryczka chili
2 małe czerwone cebule
3 średniej wielkości pomidory
250 g ogórka świeżego
1 mała doniczka świeżej kolendry
1 litr bulionu wołowego
2 łyżki jasnego sosu rybnego
4 łyżki jasnego sosu sojowego
Mięso partiami podsmażyć na lekko brązowy kolor. Trawę cytrynową obrać z wierzchnich liści, odciąć końcówki z dwóch stron. Imbir obrać. Trawę i imbir dusić z mięsem około godziny, podlewając bulionem. Następnie wyjąć przyprawy. Z pomidora i ogórka wyciąć komory nasienne i pociąć je w podłużne paseczki „łódeczki”. Z kolendry poobrywać listki, wyjęty wcześniej imbir pociąć w bardzo drobną kosteczkę, trawę cytrynową pokroić bardzo cienko, a cebulę czerwoną w piórka. Dodać papryczki chilli (dla lubiących super pikantny smak - pociąć w cienkie paseczki z pestkami). Wszystkie składniki wraz z sosami połączyć z chłodnym mięsem - delikatnie mieszając.
Wpisy które mogą Cię zainteresować
-
data publikacji: 2014-07-22 12:36:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Jedz tak, jak lubisz !
-
data publikacji: 2014-07-17 10:56:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Bardzo zdrowe małe pestki
Jako dziecko bardzo lubiłam siadać na ganku u babci i skubać pestki słonecznika. Dziś wolę słoneczniki w wazonie.
Warto zjadać pestki słonecznika bowiem to samo zdrowie - sięgając po nie dostarczamy sobie białka, witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2014-07-14 11:38:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Granat podnosi temperaturę
Lubczyk, czekolada, ostrygi to najbardziej znane afrodyzjaki. Do tej listy należy dodać jeszcze owoc granatu, bowiem i on zwiększa libido. Już w starożytności na bazie soku ze świeżo wyciśniętych granatów przygotowywano eliksir miłości.
Dziś też naukowcy namawiają do picia soku, ponieważ...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2014-06-30 15:39:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Jedzmy lody !
Mam dobre wieści dla lodożerców. O tym, że lody nie tuczą już kiedyś pisałam, ale mają też wiele innych zalet, pod warunkiem, że będziemy kupować tylko te z naturalnych składników, bez polepszaczy i sztucznych barwników.
Lody składają się m.in. z mleka, dzięki czemu dostarczają...
czytaj więcej »
-
data publikacji: 2014-06-25 21:22:00Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj
Z koperkiem lub w mundurkach
Każdy je lubi, ale nie wszyscy chcą jeść, bo uważają, że są kaloryczne i tuczą. A to nieprawda. Są zdrowe i to ile będą miały kalorii, zależy od tego jak je przygotujemy.
Ziemniaki mają dużo witamin, zwłaszcza C i beta-karotenu, zawierają sporo potasu ważnego dla prawidłowej pracy serca,...
czytaj więcej »
Popularne
-
Kwiaty w domu. Wielokrotne kwitnienie storczyka
O tym, co robić, żeby storczyki w doniczce zakwitły drugi raz, a może trzeci i czwarty,...
-
Modna kobieta 60+. Jak się ubierać? Czego unikać?
Kobieta po sześćdziesiątce ma szansę z mody czerpać maksimum przyjemności, pod warunkiem, że...
-
Polska Babcia i polski Dziadek XXI wieku. Nowy wizerunek
Czas, kiedy babcia i dziadek na pierwszy rzut oka kojarzyli się z tą funkcją w rodzinie,...
-
Włosy kobiet dojrzałych. Fryzury, pielęgnacja
Dobrze dobrana fryzura może odjąć nawet 5 lat. No i jest dużo tańsza niż zabiegi medycyny...
-
Zasiłek dla bezrobotnych. Dla kogo? Ile? Jak długo? Jak szybko?
Co robić, kiedy nagle zostajemy bez pracy i bez żadnych dochodów? Nie panikować (łatwo...
- Kobieta po 40-tce i jej strój. Co postarza? Co odmładza?
- Seks. Zaburzenia erekcji
- Seks po 50-tce i do końca życia
- Barcelona. Bus Turistic godny polecenia
- Azalie doniczkowe. Jakie kupić, jak je pielęgnować?
- „Hamlet” z Benedictem Cumberbatchem
- Stwardnienie skóry na łokciach i piętach
- Nauka języka obcego w dojrzałym wieku
- Polacy 50+ sami o sobie: Jesteśmy zadbani, aktywni i ambitni
- Konkurs kulinarny "Ruszamy na piknik!"
- Zakażenia układu moczowego. Leki dostępne bez recepty
- Co powinni jeść chorzy na cukrzycę?
Listopad 2024 | ||||||
PN | WT | ŚR | CZ | PT | SO | ND |
01 | 02 | 03 | ||||
04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |