Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

25-06-2014

Z koperkiem lub w mundurkach

Każdy je lubi, ale nie wszyscy chcą jeść, bo uważają, że są kaloryczne i tuczą. A to nieprawda. Są zdrowe i to ile będą miały kalorii, zależy od tego jak je przygotujemy. 

Ziemniaki mają dużo witamin, zwłaszcza C i beta-karotenu, zawierają sporo potasu ważnego dla prawidłowej pracy serca, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru oraz jodu, a także błonnik i białko. Naukowcy z University of Scranton w stanie Pensylwania udowodnili, że zjadanie kilku ziemniaków dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak dobrze, jak niektóre leki na nadciśnienie. I to bez wpływu na masę ciała. Natomiast badacze z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu odkryli, że apiraza - enzym zawarty m.in. w ziemniakach, skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarom mózgu. 

Ziemniaki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki i gotować w małej ilości wody, jak najkrócej. Młode najlepiej dobrze wyszorować zamiast obierać i ugotować na parze. Będą bardziej odżywcze. Należy pamiętać, by nie jeść ziemniaków o zielonym zabarwieniu, ponieważ zawierają solaninę - toksyczną substancję powodującą bóle głowy, wymioty, biegunkę. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-06-17 09:21:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na dobry wzrok - kawa!

    Przeciwutleniacze obecne w kawie mogą zapobiec procesowi pogorszenia wzroku, a nawet jego utracie – twierdzą naukowcy z Cornell University. Wykonali doświadczenie na myszach i okazało się, że kwas chlorogenowy (przeciwuteniacz), zapobiega uszkodzeniom siatkówki u myszy. Siatkówka to cienka...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-06-13 10:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Imbir zmniejsza poziom cukru

    Świeży imbir prawie codziennie dodaję do herbaty, ale tylko jesienią i zimą. Świetnie rozgrzewa i cudownie pachnie. W miesiącach ciepłych zwykle o nim zapominam. To błąd, bo jest nie tylko aromatyczną przyprawą, ale też ma lecznicze działanie: poprawia trawienie, odporność, łagodzi stany...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-27 12:01:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Celebrujmy posiłki!

    Pośpiech nie jest naszym sprzymierzeńcem. Życie w biegu odbija się na kondycji zdrowotnej. Zwolnijmy, szczególnie w czasie posiłków. Ważna jest nie tylko jakość pożywienia, ale i to w jakim tempie je zjadamy. Szybkie opróżnianie talerza może być przyczyną dodatkowych oponek, ponieważ nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-22 15:19:00

    Palenie szkodzi także zębom

    Paradontoza to częste schorzenie jamy ustnej, na które cierpi od 70 do nawet 90 proc. Polaków. U palaczy ryzyko paradontozy rośnie aż o 50 proc. Przyczyną zapalenia przyzębia są bakterie, dlatego bardzo ważna jest higiena. U palących dodatkowo substancje obecne w dymie tytoniowym...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-20 09:38:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Panie, na ryby !

    Jedzenie ryb minimum dwa razy w tygodniu zmniejsza u kobiet ryzyko depresji, nawet o 25 proc. w porównaniu z paniami, które ryb nie jadają. Naukowcy podejrzewają, że zbawiennie na zdrowie psychicznie działają kwasy omega 3 w połączeniu z kobiecymi hormonami. Planują przeprowadzić kolejne...

    czytaj więcej »

Popularne

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012