rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

22-05-2014

Palenie szkodzi także zębom

Paradontoza to częste schorzenie jamy ustnej, na które cierpi od 70 do nawet 90 proc. Polaków. U palaczy ryzyko paradontozy rośnie aż o 50 proc. Przyczyną zapalenia przyzębia są bakterie, dlatego bardzo ważna jest higiena. U palących dodatkowo substancje obecne w dymie tytoniowym przyspieszają rozwój bakterii beztlenowych, które tworzą płytkę nazębną. Leczenie bywa długie i nierzadko kończy się interwencją chirurgiczną. Najlepiej zatem zapobiegać niż leczyć i rzucić palenie.

Na szczęście, ostatnie badania pokazują, że maleje liczba palących Polaków. Według ośrodka badającego rynek tytoniowy, teraz wypalamy 46,6 mld sztuk papierosów rocznie, czyli o 26 mld mniej niż w 2006 r. Badania pokazują, że po papierosy rzadko sięga nowe pokolenie. Najwięcej palaczy ubyło w grupie uczniów i studentów, wśród prywatnych przedsiębiorców oraz u osób z wyższym wykształceniem. Kopcą nadal bezrobotni mężczyźni między 45. a 59. rokiem życia.  

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Wease | 10-02-2023

    Rzucenie palenia może prowadzić do szeregu korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego, w tym do poprawy funkcjonowania płuc, poprawy zdrowia serca i zmniejszenia poziomu stresu. Strona https://quitsmokingtogether.org zawiera informacje na temat korzyści płynących z rzucenia palenia i jak najlepiej wykorzystać swoją podróż do rzucenia palenia.
  • zgłoś naruszenie

    Wease | 10-02-2023

    <a href="https://quitsmokingtogether.org">https://quitsmokingtogether.org</a>

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-05-20 09:38:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Panie, na ryby !

    Jedzenie ryb minimum dwa razy w tygodniu zmniejsza u kobiet ryzyko depresji, nawet o 25 proc. w porównaniu z paniami, które ryb nie jadają. Naukowcy podejrzewają, że zbawiennie na zdrowie psychicznie działają kwasy omega 3 w połączeniu z kobiecymi hormonami. Planują przeprowadzić kolejne...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-08 10:57:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowszy brązowy niż biały

    Jednym z moich ulubionych dań z ryżem jest pieczona papryka po brzegi wypełniona ryżem z cebulą i startą marchewką. Faszeruję ją białym lub brązowym ryżem, czasem pomieszanym z czarnym, dzikim. Często też ryż mieszam z cukinią i innymi warzywami lub robię risotto.

    Ryż, poza wieloma...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-30 10:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Sezon na kalarepę

    W maju rozpocznie się sezon na kalarepę, choć dostępna jest cały rok, to o tej porze roku, według mnie, najsmaczniejsza, młoda i jędrna. Najbardziej lubię ją na surowo - w takiej postaci ma najwięcej witamin, ale można ją poddać również obróbce termicznej. Ostatnio spróbowałam, poleconych...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-29 11:58:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedzmy strączki !

    Wcinanie dziennie choć jednej porcji soi, fasoli, grochu, bobu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom tzw. złego cholesterolu, zmniejszając przy tym ryzyko chorób układu krążenia - donoszą amerykańscy naukowcy. Strączkowe obniżają również ryzyko zachorowania na cukrzycę i raka...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-11 12:31:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pić czy nie pić?

    Kolejne badania naukowców i kolejne dowody. Wielokrotnie czytałam, że mleko w dorosłym wieku przynosi więcej szkody niż pożytku, a tym razem naukowcy namawiają, by je pić, bo dzięki niemu kobiety mogą uniknąć zmian zwyrodnieniowych w stawach kolanowych lub znacznie opóźnić ich rozwój.

    czytaj więcej »


Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012