rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

08-05-2014

Zdrowszy brązowy niż biały

Jednym z moich ulubionych dań z ryżem jest pieczona papryka po brzegi wypełniona ryżem z cebulą i startą marchewką. Faszeruję ją białym lub brązowym ryżem, czasem pomieszanym z czarnym, dzikim. Często też ryż mieszam z cukinią i innymi warzywami lub robię risotto.

Ryż, poza wieloma wartościami odżywczymi, ma wpływ na smukłą sylwetkę, ponieważ pozwala długo zachować sytość. Osoby jedzące codziennie porcję ryżu dostarczają organizmowi m.in. potas, magnez, żelazo, kwas foliowy, błonnik. Zdrowszy od białego, jest brązowy ryż, który ma więcej witamin: B6, E i K i błonnika. Ma również niski indeks glikemiczny.

Wiele jest badań potwierdzających dobroczynne właściwości ryżu. Naukowcy z Luizjany zbadali otręby z czarnego ryżu i zauważyli, że zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które zabezpieczają naczynia krwionośne i chronią komórki przed uszkodzeniami DNA, które mogą być przyczyną powstawania zmian nowotworowych. Dowiedziono również, że jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, poprawia trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku oraz korzystnie wpływa na serce. Dawniej brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi. 

Podzielcie się przepisami na dania z ryżu. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-04-30 10:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Sezon na kalarepę

    W maju rozpocznie się sezon na kalarepę, choć dostępna jest cały rok, to o tej porze roku, według mnie, najsmaczniejsza, młoda i jędrna. Najbardziej lubię ją na surowo - w takiej postaci ma najwięcej witamin, ale można ją poddać również obróbce termicznej. Ostatnio spróbowałam, poleconych...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-29 11:58:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedzmy strączki !

    Wcinanie dziennie choć jednej porcji soi, fasoli, grochu, bobu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom tzw. złego cholesterolu, zmniejszając przy tym ryzyko chorób układu krążenia - donoszą amerykańscy naukowcy. Strączkowe obniżają również ryzyko zachorowania na cukrzycę i raka...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-11 12:31:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pić czy nie pić?

    Kolejne badania naukowców i kolejne dowody. Wielokrotnie czytałam, że mleko w dorosłym wieku przynosi więcej szkody niż pożytku, a tym razem naukowcy namawiają, by je pić, bo dzięki niemu kobiety mogą uniknąć zmian zwyrodnieniowych w stawach kolanowych lub znacznie opóźnić ich rozwój.

    czytaj więcej »

  • data publikacji: 2014-04-03 12:17:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowsza herbata niż kawa

    Włoscy naukowcy z Uniwersytetu w Kalabrii zalecają kobietom picie herbaty zamiast kawy, ponieważ jest ona korzystniejsza dla ich zdrowia, np. pomaga w walce z nadwagą, polepsza stan kości, poprawia koncentrację i samopoczucie. Polecają tym razem picie aromatyzowanej bergamotką herbaty earl...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-27 12:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Cukier jak narkotyk

    Znajoma, postanowiła, że przez okres postu nie będzie jadła słodyczy. Do końca zostało jej jeszcze kilka tygodni, a ona już cierpi wchodząc do sklepów. Czy wytrwa? Wątpię. Dlaczego tak jej trudno? Bo dotychczas jadła niezliczone ilości słodyczy. A zdaniem niektórych uczonych cukier działa jak...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012