Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

29-04-2014

Jedzmy strączki !

Wcinanie dziennie choć jednej porcji soi, fasoli, grochu, bobu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom tzw. złego cholesterolu, zmniejszając przy tym ryzyko chorób układu krążenia - donoszą amerykańscy naukowcy. Strączkowe obniżają również ryzyko zachorowania na cukrzycę i raka jelita grubego. 

Warto je jeść również dlatego, że są bogate w białko, zawierają spore ilości żelaza, witaminy z grupy B, A i C, wapń, potas i magnez. Zawierają też węglowodany i błonnik, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Warzywa strączkowe mają niski indeks glikemiczny, co znaczy, że po ich zjedzeniu, energia jest stopniowo uwalniana.  Zaleca się łączenie ich ze zbożami, np. fasoli z ryżem.  Można przygotować z nich: zupy, przeciery, sosy, puree, dodać do sałatek.  

Ja najchętniej przygotowują z nich pasty do kanapek: z ciecierzycy hummus, a z grochu lub fasoli pasty z dodatkiem np. natki pietruszki, suszonych pomidorów, oliwy. Pysznie smakują również w sałatkach i zupach. Nie jadam mięsa, więc są dla mnie cennym źródłem białka. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-04-11 12:31:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pić czy nie pić?

    Kolejne badania naukowców i kolejne dowody. Wielokrotnie czytałam, że mleko w dorosłym wieku przynosi więcej szkody niż pożytku, a tym razem naukowcy namawiają, by je pić, bo dzięki niemu kobiety mogą uniknąć zmian zwyrodnieniowych w stawach kolanowych lub znacznie opóźnić ich rozwój.

    czytaj więcej »

  • data publikacji: 2014-04-03 12:17:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowsza herbata niż kawa

    Włoscy naukowcy z Uniwersytetu w Kalabrii zalecają kobietom picie herbaty zamiast kawy, ponieważ jest ona korzystniejsza dla ich zdrowia, np. pomaga w walce z nadwagą, polepsza stan kości, poprawia koncentrację i samopoczucie. Polecają tym razem picie aromatyzowanej bergamotką herbaty earl...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-27 12:28:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Cukier jak narkotyk

    Znajoma, postanowiła, że przez okres postu nie będzie jadła słodyczy. Do końca zostało jej jeszcze kilka tygodni, a ona już cierpi wchodząc do sklepów. Czy wytrwa? Wątpię. Dlaczego tak jej trudno? Bo dotychczas jadła niezliczone ilości słodyczy. A zdaniem niektórych uczonych cukier działa jak...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-25 10:50:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Brak mięsa na talerzu=niższe ciśnienie

    Naukowcy z Japonii przeanalizowali wyniki wielu ważnych badań i doszli do wniosku, że wegetarianie mają niższe ciśnienie krwi- średnio o 4,8 mm Hg (słupa rtęci) ciśnienia skurczowego i o 2,2 mm Hg ciśnienia rozkurczowego - w porównaniu do osób, które jedzą mięso. 

    Wyniki ich analizy...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-17 17:33:00

    Podjadamy na potęgę!

    Oglądałam ostatnio program, w którym otyła kobieta, która poddała się kuracji odchudzającej, bez efektów niestety, oszukiwała nie tylko siebie ale i lekarzy, nie przyznając się ilości zjadanego w ciągu dnia jedzenia. Gdy prawda wyszła na jaw okazało się, że zjada pięć razy więcej niż...

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012