rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

25-03-2014

Brak mięsa na talerzu=niższe ciśnienie

Naukowcy z Japonii przeanalizowali wyniki wielu ważnych badań i doszli do wniosku, że wegetarianie mają niższe ciśnienie krwi- średnio o 4,8 mm Hg (słupa rtęci) ciśnienia skurczowego i o 2,2 mm Hg ciśnienia rozkurczowego - w porównaniu do osób, które jedzą mięso. 

Wyniki ich analizy wskazują, że dieta wegetariańska może być wykorzystywana do obniżania ciśnienia krwi. Potrzeba jednak dalszych badań, które określą jaki rodzaj diety bezmięsnej najskuteczniej redukuje wysokie ciśnienie. Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego mówią, że nadciśnienie tętnicze stwierdza się, gdy ciśnienie skurczowe wynosi 140 mm Hg lub więcej, a ciśnienie rozkurczowe jest równe lub wyższe 90 mm Hg. Gdy wartości te wynoszą odpowiednio 130-139 mm Hg i 85-89 mm Hg, mówimy o ciśnieniu wysokim prawidłowym. Za optymalne uznaje się ciśnienie skurczowe niższe niż 120 mm Hg, a rozkurczowe niższe niż 80 mm Hg. Pamiętajmy, że nadciśnienie to jeden z czynników ryzyka wielu chorób, m.in: udaru mózgu, zawału serca, a także zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych. Zatem jeśli ktoś ma wysokie ciśnienie, należy się leczyć i pamiętać, że obniżenie ciśnienia skurczowego już o 10 mm Hg lub rozkurczowego o 5 mm Hg, zmniejsza u osoby w średnim wieku o około 50-60 proc. ryzyko zgonu z powodu udaru mózgu i o 40-50 proc. ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej serca (w tym zawału). 

Zatem ograniczmy mięso, regularnie uprawiajmy sport i zrezygnujemy z tłustego i słodkiego jedzenia, a będziemy zdrowsi. Wiosna przyszła. Rowery przygotowane? 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-03-17 17:33:00

    Podjadamy na potęgę!

    Oglądałam ostatnio program, w którym otyła kobieta, która poddała się kuracji odchudzającej, bez efektów niestety, oszukiwała nie tylko siebie ale i lekarzy, nie przyznając się ilości zjadanego w ciągu dnia jedzenia. Gdy prawda wyszła na jaw okazało się, że zjada pięć razy więcej niż...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-03-10 09:54:00

    Dieta przodków robi furorę!

    W ostatnim czasie sporo mówi się na temat diety paleo. Jej zwolennicy są zdania, że zapewni ona smukłą sylwetkę i zdrowie. Dr Loren Cordain, autor książki "Dieta Paleo", profesor Colorado State University i ekspert w dziedzinie diety paleolitycznej jest zdania, że ludzie są przystosowani...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-02-21 18:50:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Borówka spali tłuszcz

    Lubię ją z grillowanym oscypkiem. Borówka brusznica dobra jest także jako dodatek do mięs, np. do dziczyzny. Z niej robi się także galaretki -  jest m.in. składnikiem sosu Cumberland, który podaje się na zimno do dzika lub zająca. Przyrządza się go z galaretki borówkowej i miesza z chrzanem,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-02-18 11:13:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bąbelkowa tuczy, ciemna "leczy"

    Nie lubię ani białej czekolady ani dmuchanej, wypchanej powietrzem. Są za słodkie, a poza tym bardzo tuczące i niewiele mają wspólnego z pyszną, prawdziwą czekoladą. Czekolada bąbelkowa wydaje się być light, bo waży mniej od tradycyjnej tabliczki, ale niestety szybciej od niej utyjemy, bo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-02-14 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pobudzamy zmysły

    Dziś Walentynki. Co przygotowujecie na romantyczną kolację? Podpowiem Wam jakie menu pasuje na tę okazję. Już w starożytności karmiono partnerów odpowiednimi produktami, by zapewnić płodność, wigor i zwiększyć aktywność seksualną. Za najsilniejsze afrodyzjaki uważa się krewetki, małże,...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012