Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

21-02-2014

Borówka spali tłuszcz

Lubię ją z grillowanym oscypkiem. Borówka brusznica dobra jest także jako dodatek do mięs, np. do dziczyzny. Z niej robi się także galaretki -  jest m.in. składnikiem sosu Cumberland, który podaje się na zimno do dzika lub zająca. Przyrządza się go z galaretki borówkowej i miesza z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami. 

Owoc zawiera witaminy: B1, B2, PP, C. Działa moczopędnie i reguluje trawienie. Dzięki borówce możemy zachować szczupłą sylwetkę. Tak przynajmniej uważają naukowcy ze Szwecji, którzy dowiedli, że jedzenie borówki powstrzymuje przyrost masy ciała u osób, które przyjmują sporo tłuszczów z pożywienia. Na razie badania przeprowadzili tylko na gryzoniach, ale widzą w borówce nadzieję dla otyłych. Badane myszy, które były na diecie obfitującej w tłuste posiłki, dostawały borówkę i nie przybrały na wadze, a do tego obniżył się im cholesterol. Naukowcy przestrzegają jednak, by nie objadać się bezkarnie tłustymi posiłkami, mając nadzieję, że borówka przyczyni się do utraty masy ciała. Zapowiadają dalsze badania, które być może przyniosą nowe doniesienia i np. borówka będzie wykorzystywana do walki z nadwagą. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-02-18 11:13:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bąbelkowa tuczy, ciemna "leczy"

    Nie lubię ani białej czekolady ani dmuchanej, wypchanej powietrzem. Są za słodkie, a poza tym bardzo tuczące i niewiele mają wspólnego z pyszną, prawdziwą czekoladą. Czekolada bąbelkowa wydaje się być light, bo waży mniej od tradycyjnej tabliczki, ale niestety szybciej od niej utyjemy, bo...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-02-14 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Pobudzamy zmysły

    Dziś Walentynki. Co przygotowujecie na romantyczną kolację? Podpowiem Wam jakie menu pasuje na tę okazję. Już w starożytności karmiono partnerów odpowiednimi produktami, by zapewnić płodność, wigor i zwiększyć aktywność seksualną. Za najsilniejsze afrodyzjaki uważa się krewetki, małże,...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-02-11 13:54:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Gołębie na ministerialnej liście

    Modziki czyli surowe tuszki z młodych 4-5 tygodniowych gołębi własnej hodowli, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez resort rolnictwa. W sumie jest na niej 1213 specjałów z całego kraju. Spis wszystkich znajdziemy na stronie internetowej ministerstwa rolnictwa....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-28 09:17:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Wycofać sztuczne tłuszcze !

    Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) chce, by wycofać niezdrowe sztuczne tłuszcze trans. Są one, każdego roku, w Stanach Zjednoczonych, przyczyną 7 tys. zgonów oraz 20 tys. zawałów serca, choć w ostatnich dwóch dekadach zmniejszyło się ich spożycie z 4,6 g dziennie do 1 g. Sztuczne...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-20 10:06:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na trawienie, na serce i do smaku

    Do potraw warzywnych, do ryżu, do mięsa i sosów - curry nadaje się do wielu dań. Bardzo lubię aromatyzowany tą przyprawą ryż, ziemniaki i mieszanki warzywne. Z dodatkiem czarnuszki warzywa zupełnie inaczej smakują. 

    W skład curry, w zależności od kraju i regionu wchodzi wiele przypraw....

    czytaj więcej »

Kwiecień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
webstar 2012