rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

11-02-2014

Gołębie na ministerialnej liście

Modziki czyli surowe tuszki z młodych 4-5 tygodniowych gołębi własnej hodowli, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez resort rolnictwa. W sumie jest na niej 1213 specjałów z całego kraju. Spis wszystkich znajdziemy na stronie internetowej ministerstwa rolnictwa. Modziki to "produkt" z woj. opolskiego. To gołębie, który nigdy nie odbyły lotu. Można je ugotować, upiec lub usmażyć. Mięso ponoć jest bardzo delikatne. 

Region może się pochwalić jeszcze innymi potrawami wpisanymi do rejestru, takimi jak np. masło i ser twarogowy z Olesna, ogórkowe pikle, rolada wołowa z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli i boczku, drożdżowy kołocz z makiem, serem lub jabłkiem i posypką. Na liście są też ciasteczka z wytapianych ze słoniny skwarek, czyli szpyrek, nalewka z kresowym rodowodem przygotowywana z zielonych orzechów. Jednak najwięcej tradycyjnych, lokalnych przysmaków mają województwa: podkarpackie, pomorskie i śląskie, lubelskie i małopolskie. 

Na ministerialną listę produktów regionalnych mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i napoje spirytusowe. Muszą być wyrabiane metodami tradycyjnymi, stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Za tradycyjne metody produkcji uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat.

A z czego słyną wasze regiony? 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-01-28 09:17:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Wycofać sztuczne tłuszcze !

    Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) chce, by wycofać niezdrowe sztuczne tłuszcze trans. Są one, każdego roku, w Stanach Zjednoczonych, przyczyną 7 tys. zgonów oraz 20 tys. zawałów serca, choć w ostatnich dwóch dekadach zmniejszyło się ich spożycie z 4,6 g dziennie do 1 g. Sztuczne...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-20 10:06:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Na trawienie, na serce i do smaku

    Do potraw warzywnych, do ryżu, do mięsa i sosów - curry nadaje się do wielu dań. Bardzo lubię aromatyzowany tą przyprawą ryż, ziemniaki i mieszanki warzywne. Z dodatkiem czarnuszki warzywa zupełnie inaczej smakują. 

    W skład curry, w zależności od kraju i regionu wchodzi wiele przypraw....

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-16 09:18:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szczupli jedzą orzechy i nie palą

    Ciekawe dane przedstawili ostatnio badacze z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health w Bostonie (USA). 

    Wzięli pod lupę blisko 120 tys. orzechożerców (badania trwały 30 lat) i przeanalizowali co lubią, jak wyglądają i jakim zdrowiem...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-13 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bomba witaminowa idealna na zimę

    Dziś na śniadanie wypiłam szklankę koktajlu z 1 kiwi i jogurtu. I dzięki temu pokryłam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której zimą nam potrzeba, by nie chorować. Kiwi zawiera także witaminę E, dużo potasu, od którego dobrze pracuje nam serce, błonnika, który ma wpływ na trawienie i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-08 12:51:00

    Uwaga na cynamon !

    Lubię szwedzkie drożdżowe bułeczki cynamonowe Kanelbullar. Szwedzi kochają je do tego stopnia, że 4 października obchodzą dzień bułeczki Kanelbullar. W krajach skandynawskich takie bułki jada się o każdej porze dnia, są dostępne w każdym sklepie. Ciasto jest maślane, miękkie, a nadzienie robi...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012