rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

16-01-2014

Szczupli jedzą orzechy i nie palą

Ciekawe dane przedstawili ostatnio badacze z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health w Bostonie (USA). 

Wzięli pod lupę blisko 120 tys. orzechożerców (badania trwały 30 lat) i przeanalizowali co lubią, jak wyglądają i jakim zdrowiem się cieszą. Wnioski: są szczupli, nie palą papierosów i prowadzą zdrowy tryb życia, ćwicząc i zdrowo jedząc. Ale wykazują tendencję do picia większej ilości alkoholu. 

Pamiętajmy, że jedzenie orzechów ma wpływ na nasze zdrowie: jedzący orzechy mają o 29 proc. mniejsze ryzyko śmierci w wyniku chorób serca, o 11 proc. - w wyniku raka niż osoby nie przepadające za nimi. Ponadto orzechy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2, raka jelita grubego, kamieni żółciowych. Sprzyjają też obniżeniu poziomu cholesterolu, insulinooporności. Naukowcy nie podali jakie orzechy najlepiej jeść, bo wszystkie typy przynosiły podobne efekty zdrowotne. 

Jakie lubicie najbardziej? 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-01-13 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bomba witaminowa idealna na zimę

    Dziś na śniadanie wypiłam szklankę koktajlu z 1 kiwi i jogurtu. I dzięki temu pokryłam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której zimą nam potrzeba, by nie chorować. Kiwi zawiera także witaminę E, dużo potasu, od którego dobrze pracuje nam serce, błonnika, który ma wpływ na trawienie i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-08 12:51:00

    Uwaga na cynamon !

    Lubię szwedzkie drożdżowe bułeczki cynamonowe Kanelbullar. Szwedzi kochają je do tego stopnia, że 4 października obchodzą dzień bułeczki Kanelbullar. W krajach skandynawskich takie bułki jada się o każdej porze dnia, są dostępne w każdym sklepie. Ciasto jest maślane, miękkie, a nadzienie robi...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-12-19 16:00:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szkodliwy plastik

    Bisfenol A (BPA) to związek chemiczny wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych, np. plastikowych opakowań, kubków, butelek, pokryte są nim także puszki na żywność. Związek jest także wykorzystywany jako przeciwutleniacz w żywności i kosmetykach. Jest np. w papierze toaletowym, na...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-12-15 16:44:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Idziemy na spacer !

    Dziś mam wiadomość tylko dla panów. Porzućcie samochody i spacerujcie - minimum cztery godziny w tygodniu. Spacer uchroni Was przed udarem mózgu. 

    Badania pokazują, że mężczyźni po 60-tce, którzy spacerują od 4 do 7 godzin tygodniowo, niezależnie od tempa, są o 11 proc. mniej narażeni na...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-12-11 09:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Dziś zaczynam dzień od.....

    Od czego zaczynacie obiad? Czy najpierw zjadacie surówkę, a potem dopiero mięso czy może odwrotnie? Ja zwykle zaczynam od sałatek. Amerykańscy naukowcy twierdzą, że to dobrze, bowiem jeśli rozpoczniemy jedzenie od zdrowych produktów, unikniemy dokładek bardziej kalorycznych potraw. Według...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012