Przepisy: Kuchnia polska
Klops vel Pieczeń Rzymska
- średnie
- do 60 min
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 osoby
Dieta: wysokokaloryczna, inna,
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony, mięso i podroby,
Okazje: przyjęcie , Wielkanoc , piknik, urodziny, Sylwester, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: wakacjetam
-
Składniki:
Składniki na ciasto:
250g mąki
szczypta soli
110g smalcu (może być masło)
60ml zimnej wody
Składniki na farsz:
3 jaja na twardo
500g mielonego mięsa
sucha bułka lub 1/2 szkl.bułki tartej
mleko - do namoczenia bułki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
jajo
cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku wyciśnięte
250g mąki
szczypta soli
110g smalcu (może być masło)
60ml zimnej wody
Składniki na farsz:
3 jaja na twardo
500g mielonego mięsa
sucha bułka lub 1/2 szkl.bułki tartej
mleko - do namoczenia bułki
sól - do smaku
pieprz - do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
jajo
cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku wyciśnięte
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę, sól i zimny smalec/masło łączymy szybko w misce opuszkami palców tak żeby powstała konsystencja żwirku. Trzeba to zrobić jak najszybciej żeby tłuszcz pod wpływem ciepła naszych rąk się nie rozpuścił. Następnie dodajemy zimną wodę....powoli, nie koniecznie całą. Mieszając delikatnie nożem trzeba dodać tylko tyle wody żeby ciasto się połączyło.
Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania farszu
Farsz:
Jaja na twardo studzimy i obieramy ze skorupki
Bułkę moczymy i odciskamy z nadmiaru mleka.
Łączymy bułkę, mięso, cebulę, czosnek i przyprawy w jednolitą masę.
Składanie całości:
ciasto dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3
Większą część rozwałkowujemy szybko żeby nie rozpuścić tłuszczu i wykładamy nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę "keksówkę" . Układamy 1/2 mięsa, na to jajka i resztę mięsa. Z pozostałego ciasta robimy przykrywkę, łączymy brzegi ciasta. Można się tu popisać i zrobić fantazyjne wzorki :)
Dobra rada:
wytnij otworek wentylacyjny na wierzchu klopsa żeby mięso mogło parować, w ten sposób ciasto pozostanie kruche:)
Pieczeń jest doskonała na ciepło z sosem grzybowym jako obiad lub na zimno jako przekąska lub kolacja:)
Mąkę, sól i zimny smalec/masło łączymy szybko w misce opuszkami palców tak żeby powstała konsystencja żwirku. Trzeba to zrobić jak najszybciej żeby tłuszcz pod wpływem ciepła naszych rąk się nie rozpuścił. Następnie dodajemy zimną wodę....powoli, nie koniecznie całą. Mieszając delikatnie nożem trzeba dodać tylko tyle wody żeby ciasto się połączyło.
Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania farszu
Farsz:
Jaja na twardo studzimy i obieramy ze skorupki
Bułkę moczymy i odciskamy z nadmiaru mleka.
Łączymy bułkę, mięso, cebulę, czosnek i przyprawy w jednolitą masę.
Składanie całości:
ciasto dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3
Większą część rozwałkowujemy szybko żeby nie rozpuścić tłuszczu i wykładamy nim wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę "keksówkę" . Układamy 1/2 mięsa, na to jajka i resztę mięsa. Z pozostałego ciasta robimy przykrywkę, łączymy brzegi ciasta. Można się tu popisać i zrobić fantazyjne wzorki :)
Dobra rada:
wytnij otworek wentylacyjny na wierzchu klopsa żeby mięso mogło parować, w ten sposób ciasto pozostanie kruche:)
Pieczeń jest doskonała na ciepło z sosem grzybowym jako obiad lub na zimno jako przekąska lub kolacja:)
Komentarze
Zuch | 14-01-2013
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.