Na trawienie, na serce i do smaku
Do potraw warzywnych, do ryżu, do mięsa i sosów - curry nadaje się do wielu dań. Bardzo lubię aromatyzowany tą przyprawą ryż, ziemniaki i mieszanki warzywne. Z dodatkiem czarnuszki warzywa zupełnie inaczej smakują.
W skład curry, w zależności od kraju i regionu wchodzi wiele przypraw. Podstawą są m.in.: kurkuma, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir. Dzięki nim jest ono uważane za jedną z najzdrowszych przypraw - przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie, chroni serce, pomaga w walce z nowotworami. Za prawidłową pracę serca odpowiada kurkuma, której aktywne składniki działają także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Curry poleca się też osobom chorym na artretyzm i chorujących na Alzheimera. Co więcej, dania przyprawione curry wspomagają działanie mózgu i utrzymują go w dobrej kondycji. Wystarczy raz na jakiś czas doprawić obiad curry. Delektować się dobrym smakiem i przy okazji mieć pewność, że zdrowo jemy.