Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

20-01-2014

Na trawienie, na serce i do smaku

Do potraw warzywnych, do ryżu, do mięsa i sosów - curry nadaje się do wielu dań. Bardzo lubię aromatyzowany tą przyprawą ryż, ziemniaki i mieszanki warzywne. Z dodatkiem czarnuszki warzywa zupełnie inaczej smakują. 

W skład curry, w zależności od kraju i regionu wchodzi wiele przypraw. Podstawą są m.in.: kurkuma, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir. Dzięki nim jest ono uważane za jedną z najzdrowszych przypraw - przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie, chroni serce, pomaga w walce z nowotworami. Za prawidłową pracę serca odpowiada kurkuma, której aktywne składniki działają także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Curry poleca się też osobom chorym na artretyzm i chorujących na Alzheimera. Co więcej, dania przyprawione curry wspomagają działanie mózgu i utrzymują go w dobrej kondycji. Wystarczy raz na jakiś czas doprawić obiad curry. Delektować się dobrym smakiem i przy okazji mieć pewność, że zdrowo jemy. 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-01-16 09:18:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szczupli jedzą orzechy i nie palą

    Ciekawe dane przedstawili ostatnio badacze z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health w Bostonie (USA). 

    Wzięli pod lupę blisko 120 tys. orzechożerców (badania trwały 30 lat) i przeanalizowali co lubią, jak wyglądają i jakim zdrowiem...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-13 11:29:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Bomba witaminowa idealna na zimę

    Dziś na śniadanie wypiłam szklankę koktajlu z 1 kiwi i jogurtu. I dzięki temu pokryłam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której zimą nam potrzeba, by nie chorować. Kiwi zawiera także witaminę E, dużo potasu, od którego dobrze pracuje nam serce, błonnika, który ma wpływ na trawienie i...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-01-08 12:51:00

    Uwaga na cynamon !

    Lubię szwedzkie drożdżowe bułeczki cynamonowe Kanelbullar. Szwedzi kochają je do tego stopnia, że 4 października obchodzą dzień bułeczki Kanelbullar. W krajach skandynawskich takie bułki jada się o każdej porze dnia, są dostępne w każdym sklepie. Ciasto jest maślane, miękkie, a nadzienie robi...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-12-19 16:00:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Szkodliwy plastik

    Bisfenol A (BPA) to związek chemiczny wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych, np. plastikowych opakowań, kubków, butelek, pokryte są nim także puszki na żywność. Związek jest także wykorzystywany jako przeciwutleniacz w żywności i kosmetykach. Jest np. w papierze toaletowym, na...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2013-12-15 16:44:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Idziemy na spacer !

    Dziś mam wiadomość tylko dla panów. Porzućcie samochody i spacerujcie - minimum cztery godziny w tygodniu. Spacer uchroni Was przed udarem mózgu. 

    Badania pokazują, że mężczyźni po 60-tce, którzy spacerują od 4 do 7 godzin tygodniowo, niezależnie od tempa, są o 11 proc. mniej narażeni na...

    czytaj więcej »

Popularne

Maj 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
webstar 2012