rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

13-06-2014

Imbir zmniejsza poziom cukru

Świeży imbir prawie codziennie dodaję do herbaty, ale tylko jesienią i zimą. Świetnie rozgrzewa i cudownie pachnie. W miesiącach ciepłych zwykle o nim zapominam. To błąd, bo jest nie tylko aromatyczną przyprawą, ale też ma lecznicze działanie: poprawia trawienie, odporność, łagodzi stany zapalne, a ostatnie badania potwierdzają, że zmniejsza poziom cukru o osób z cukrzycą typu 2. Naukowcy wyjaśnili, że dzieje się tak na skutek wpływu imbiru na aktywność enzymów wątrobowych, które przyczyniają się do rozkładu glukozy. I radzą, by osoby z cukrzycą codziennie jadły ok 3-4 gramy imbiru i po pewnym czasie powinny zauważyć efekty. Niekoniecznie trzeba go dodawać do herbaty, można również przyprawić nim potrawy rybne, zupy, pasztety, a także dodać do wypieków. Napar z imbiru pomaga pozbyć się mdłości, łagodzi bóle miesiączkowe. Imbiru nie poleca się kobietom w ciąży, karmiącym, osobom, które mają np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpiącym na refluks żołądkowy.

 

 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-05-27 12:01:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Celebrujmy posiłki!

    Pośpiech nie jest naszym sprzymierzeńcem. Życie w biegu odbija się na kondycji zdrowotnej. Zwolnijmy, szczególnie w czasie posiłków. Ważna jest nie tylko jakość pożywienia, ale i to w jakim tempie je zjadamy. Szybkie opróżnianie talerza może być przyczyną dodatkowych oponek, ponieważ nie...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-22 15:19:00

    Palenie szkodzi także zębom

    Paradontoza to częste schorzenie jamy ustnej, na które cierpi od 70 do nawet 90 proc. Polaków. U palaczy ryzyko paradontozy rośnie aż o 50 proc. Przyczyną zapalenia przyzębia są bakterie, dlatego bardzo ważna jest higiena. U palących dodatkowo substancje obecne w dymie tytoniowym...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-20 09:38:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Panie, na ryby !

    Jedzenie ryb minimum dwa razy w tygodniu zmniejsza u kobiet ryzyko depresji, nawet o 25 proc. w porównaniu z paniami, które ryb nie jadają. Naukowcy podejrzewają, że zbawiennie na zdrowie psychicznie działają kwasy omega 3 w połączeniu z kobiecymi hormonami. Planują przeprowadzić kolejne...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-08 10:57:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowszy brązowy niż biały

    Jednym z moich ulubionych dań z ryżem jest pieczona papryka po brzegi wypełniona ryżem z cebulą i startą marchewką. Faszeruję ją białym lub brązowym ryżem, czasem pomieszanym z czarnym, dzikim. Często też ryż mieszam z cukinią i innymi warzywami lub robię risotto.

    Ryż, poza wieloma...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-30 10:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Sezon na kalarepę

    W maju rozpocznie się sezon na kalarepę, choć dostępna jest cały rok, to o tej porze roku, według mnie, najsmaczniejsza, młoda i jędrna. Najbardziej lubię ją na surowo - w takiej postaci ma najwięcej witamin, ale można ją poddać również obróbce termicznej. Ostatnio spróbowałam, poleconych...

    czytaj więcej »

Popularne

Wrzesień 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
webstar 2012