rss | wpisy: 197

Blog użytkownika Agnieszka_Usiarczyk

27-05-2014

Celebrujmy posiłki!

Pośpiech nie jest naszym sprzymierzeńcem. Życie w biegu odbija się na kondycji zdrowotnej. Zwolnijmy, szczególnie w czasie posiłków. Ważna jest nie tylko jakość pożywienia, ale i to w jakim tempie je zjadamy. Szybkie opróżnianie talerza może być przyczyną dodatkowych oponek, ponieważ nie zostawiamy naszemu organizmowi czasu na informację, że jesteśmy już najedzeni (do mózgu z opóźnieniem docierają sygnały wskazujące, że już zaspokoiliśmy głód), przez co pochłaniamy znacznie więcej. Lepiej brać mniejsze kęsy i wolniej je przeżuwać. Wówczas szybciej poczujemy się syci i dzięki temu mniej zjemy.

Naukowcy odkryli, że osoby, które jadły wolniej spożywały o 88 kalorii mniej niż osoby, które jadły w pośpiechu. Ci, którzy celebrowali posiłki pili też więcej wody, co także ma wpływ na poczucie sytości i zapobiega nadmiernemu objadaniu się. Ponadto jedząc wolniej możemy delektować się smakiem. 

Smacznego i wolnego :) 

nie lubię lubię to | Bądź pierwszym który to lubi.

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Wpisy które mogą Cię zainteresować

  • data publikacji: 2014-05-22 15:19:00

    Palenie szkodzi także zębom

    Paradontoza to częste schorzenie jamy ustnej, na które cierpi od 70 do nawet 90 proc. Polaków. U palaczy ryzyko paradontozy rośnie aż o 50 proc. Przyczyną zapalenia przyzębia są bakterie, dlatego bardzo ważna jest higiena. U palących dodatkowo substancje obecne w dymie tytoniowym...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-20 09:38:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Panie, na ryby !

    Jedzenie ryb minimum dwa razy w tygodniu zmniejsza u kobiet ryzyko depresji, nawet o 25 proc. w porównaniu z paniami, które ryb nie jadają. Naukowcy podejrzewają, że zbawiennie na zdrowie psychicznie działają kwasy omega 3 w połączeniu z kobiecymi hormonami. Planują przeprowadzić kolejne...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-05-08 10:57:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Zdrowszy brązowy niż biały

    Jednym z moich ulubionych dań z ryżem jest pieczona papryka po brzegi wypełniona ryżem z cebulą i startą marchewką. Faszeruję ją białym lub brązowym ryżem, czasem pomieszanym z czarnym, dzikim. Często też ryż mieszam z cukinią i innymi warzywami lub robię risotto.

    Ryż, poza wieloma...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-30 10:19:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Sezon na kalarepę

    W maju rozpocznie się sezon na kalarepę, choć dostępna jest cały rok, to o tej porze roku, według mnie, najsmaczniejsza, młoda i jędrna. Najbardziej lubię ją na surowo - w takiej postaci ma najwięcej witamin, ale można ją poddać również obróbce termicznej. Ostatnio spróbowałam, poleconych...

    czytaj więcej »
  • data publikacji: 2014-04-29 11:58:00
    Nikt nie skomentował tego wpisu. skomentuj

    Jedzmy strączki !

    Wcinanie dziennie choć jednej porcji soi, fasoli, grochu, bobu, ciecierzycy bądź soczewicy znacząco obniża poziom tzw. złego cholesterolu, zmniejszając przy tym ryzyko chorób układu krążenia - donoszą amerykańscy naukowcy. Strączkowe obniżają również ryzyko zachorowania na cukrzycę i raka...

    czytaj więcej »

Listopad 2024
PN WT ŚR CZ PT SO ND
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
webstar 2012