Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Punkty: 15

odwiedziny: 52      poprzedni | następny

» powrót

Sałatka z grillowanym bakłażanem, oliwkami i serem fetą.

  • łatwe
  • do 60 min

Składniki:

Składniki:
• 2 bakłażany
• Sałata
• Ser feta
• Pomidorki koktajlowe
• Czarne oliwki bez pestek
• Kilka łodyżek świeżego oregano
• 3 łyżeczki suszonego oregano
• Sól morska
• Oliwa z oliwek
• Świeżo mielony kolorowy pieprz
Na sos:
• 4 łyżki soku z cytryny (lub 4 łyżki octu winnego)
• 12 łyżek oliwy extra virgin
• 4 łyżki miodu
• 2 ząbki czosnku
• Szczypta soli morskiej
• Świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie: • Miodowy sos winegret: czosnek bardzo drobno posiekać, , rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać oliwę i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. • Bakłażana pokroić na 1cm plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. W między czasie przygotować miodowy sos winegret. • Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na mocno rozgrzanej patelni, doprawić solą morską i skropić oliwą z oliwek. Bakłażany podsmażać przez około 5-7 minut z każdej strony, aż zmiękną i zbrązowieją. • Sałatę umyć, osuszyć, pooddzielać listki. Oregano umyć i pokroić. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. • Bakłażana ułożyć na sałacie, dodać ser feta, pomidorki i oliwki. Posypać świeżym i suszonym oregano. Polać miodowym sosem winegret. • Oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

webstar 2012