Przepisy: Kuchnie świata
Sałatka z roszponki, sera pleśniowego, melona i granatu
- łatwe
- do 30 min
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: warzywa , owoce,
Sposób przygotowania: bez gotowania
- Autor: BibliaSmakow
-
Składniki:
3 garście roszponki
100g sera pleśniowego (użyłam Danish blue)
1/3 szklanki orzechów nerkowca (można zamiennie użyć włoskich lub laskowych)
1/3 melona, obranego i pokrojonego w kostkę
2 łyżki pestek granatu
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
100g sera pleśniowego (użyłam Danish blue)
1/3 szklanki orzechów nerkowca (można zamiennie użyć włoskich lub laskowych)
1/3 melona, obranego i pokrojonego w kostkę
2 łyżki pestek granatu
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Roszponkę opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Na suchej patelni uprażyć orzechy, kilka razy podrzucając w trakcie smażenia na średnim ogniu. W dużej salaterce wymieszać roszponkę z orzechami, dodać pokruszony ser, melona i pestki grantu. W szklance wymieszać oliwę z octem, skropić sałatkę tuż przed podaniem.
Komentarze
11february11 | 22-10-2024
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.