Przepisy: Kuchnie świata
ciastka z czekoladą
- łatwe
- do 30 min
Jaka?: Inna kuchnia świata
Pora dania: lunch, podwieczorek
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mąki, kasze , makarony
Okazje: przyjęcie , piknik, Sylwester,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: groaga
-
Składniki:
200g masła
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki cukru białego
2 jajka
ok.3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
ok.3 łyżki ciepłej wody
łyżeczka soli
tabliczka posiekanej czekolady
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki cukru białego
2 jajka
ok.3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
ok.3 łyżki ciepłej wody
łyżeczka soli
tabliczka posiekanej czekolady
1/2 szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Zmiksować na gładką masę masło ( najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki )z cukrem
2. Ciągle miksując dodać jajka
3. Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do ciasta
4. Dodać sól
5. Dodać mąkę i wymieszać
6. Dodać 2/3 czekolady do ciasta i dokładnie wymieszać
7. ciastka nałożyć na blaszkę łyżką, formując lekko wypukłe kółka
8. Resztę czekolady wbijamy w uformowane ciastka
9. Do rozgrzanego do ok 160 stopni piekarnika wkładamy blaszkę, aż ciastka się zarumienią (ok. 15 min )
Wybornie smakują w towarzystwie truskawek.
Smacznego!
2. Ciągle miksując dodać jajka
3. Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do ciasta
4. Dodać sól
5. Dodać mąkę i wymieszać
6. Dodać 2/3 czekolady do ciasta i dokładnie wymieszać
7. ciastka nałożyć na blaszkę łyżką, formując lekko wypukłe kółka
8. Resztę czekolady wbijamy w uformowane ciastka
9. Do rozgrzanego do ok 160 stopni piekarnika wkładamy blaszkę, aż ciastka się zarumienią (ok. 15 min )
Wybornie smakują w towarzystwie truskawek.
Smacznego!
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.