Grillujemy
-
- łatwe
- do 60 min
GRILOWANE PAŁKI KURCZAKA NADZIEWANE TWAROGIEM
Autor: bogunia1503 | Komentarzy: 0
1. Pałki umyj, osusz i natnij nożem. 2. Czosnek posiekaj, połącz z 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Natrzyj pałki. 3. Twaróg połącz z bułką tartą, natką i musztardą. Przypraw. Masą napełnij pałki, każdą owiń boczkiem. 4. Grilluj...
-
- łatwe
- do 60 min
Szaszłyki z ziemniaków i boczku.
Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Ziemniaki dobrze umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, po czym obrać ze skórki. Każdy ziemniak owinąć w plasterek boczku. • Ziemniaki, pomidorki i listki szałwii nadziewać na patyczki. • Całość oprószyć solą i...
-
- łatwe
- do 60 min
MIODOWE ŻEBERKA Z WARZYWAMI
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Musztardę utrzeć z miodem. Żeberka natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na grillu, piec 20 minut. Od czasu do czasu odwracać i smarować pastą miodowo-musztardową. Cukinie pokroić w paski i ułożyć na folii aluminiowej. Papryki pokroić w...
-
- łatwe
- do 60 min
SZASZŁYKI WIEPRZOWE Z WARZYWAMI
Autor: bogunia1503 | Komentarzy: 0
WYKONANIE: 1. Pieczarki umyć, osuszyć, duże pokroić na połówki. 2. Kiełbasę pokroić w grubą kostkę. 3. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. 4. Cebulę obrać i pokroić na duże kawałki. Ogórka umyć i pokroić w...
-
- łatwe
- do 60 min
KASZANKA Z GRILLA Z WARZYWAMI
Autor: dankar | Komentarzy: 0
Warzywa umyć i osuszyć. Papryki pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Cukinie i pieczarki pokroić w kostkę. Kaszankę wyjąć z flaka, ułożyć na folii...
-
- łatwe
- do 60 min
Jabłka z bakaliami pieczone w folii.
Autor: zmodelewski | Komentarzy: 0
Przygotowanie: • Rodzynki dokładnie umyj i na chwilę pozostaw na sitku do osączenia. Potem włóż do miseczki i namocz w rumie. • Jabłka umyj i dokładnie wytrzyj. Z każdego odkrój wierzch i wykrój gniazdo nasienne. Cytrynę umyj i otrzyj...
-
- łatwe
- do 60 min
SAŁATKA Z GRILLA Z FETĄ
Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0
Oliwę wymieszaj z ziołami, octem i cukrem. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry 1 cm, delikatnie posól i pozostaw na 30 minut. Następnie plastry wytrzyj i ułóż na rozgrzanym ruszcie posyp vegetą i skrop oliwą. Grilluj na rozgrzanym...
-
- łatwe
- do 60 min
ANANASOWO-KIEŁBASIANE SZASZŁYKI
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Cytryny sparzyć, umyć, wycisnąć sok i wymieszać go z miodem i przyprawami. Osączone krążki ananasa oraz oczyszczone papryki pokroić na kawałki. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Kiełbaski i boczek pokroić...
-
- łatwe
- do 60 min
SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI I BOCZKIEM
Autor: dankar | Komentarzy: 0
Papryki umyć, osuszyć i pokroić w większa kostkę. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w plasterki. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Mięso dokładnie pokryć przyprawą. Każdy...
-
- łatwe
- powyżej 60 min
Warzywa opiekane
Autor: janmega | Komentarzy: 0
na desce do krojenia przekroić kapustę na pół. Podzielić każdą część na cztery, każdą zawierającą trochę głąba by trzymały się razem. Fenkuła przygotować w ten sam sposób co kapustę. Sparzyć kapustę i fenkuł we wrzącej wodzie przez 3...
-
- średnie
- do 30 min
Pianki marshmallow
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Pokroić banany w kostkę w duże kawałki i moczyć w soku z cytryny, by zapobiec brązowieniu. Nabić kawałki bananów na przemian z piankami marshmallow na szpikulce do szaszłyków lub bambusowe patyczki, nabijając 2 kawałki pianki i 1...
-
- łatwe
- do 30 min
Chipsy paprykowe
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Ostrym nożem pokroić ziemniaki na bardzo cienkie, niemal przezroczyste plasterki. Dokładnie odcedzić i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę, stale mieszając, by papryka nie przypaliła...
-
- średnie
- powyżej 60 min
Marynowane steki z miecznika
Autor: janmega | Komentarzy: 0
W dużym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, skórkę i sok z cytryny, miód, sos sojowy, oregano, sól i sos Tabasco. Ułożyć w naczyniu płaty miecznika dbając, aby zostały całkowicie zanurzone w przygotowanej marynacie. Naczynie przykryć i...
-
- średnie
- do 60 min
Ryba z grilla z warzywami na sposób śródziemnomorski
Autor: janmega | Komentarzy: 0
Wymieszać estragon z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Polać rybę i odstawić. Umieścić każdą główkę czosnku na kawałku folii aluminiowej, polać kilkoma kroplami oliwy i posypać połową natki pietruszki. Starannie zawinąć czosnek w folię....
-
- łatwe
- do 60 min
FASZEROWANE PIECZARKI Z GRILLA
Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0
Pieczarki oczyść, wytnij ogonki. Środki oprósz solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki napełnij serkiem wiejskim i posyp żółtym serem. Ułóż na ruszcie lub tacce aluminiowej posmarowanej...
-
- łatwe
- do 60 min
PIECZARKI FASZEROWANE
Autor: grzesio1403 | Komentarzy: 0
PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oczyścić, posypać solą i pieprzem, ogonki i paprykę pokroić w drobną kostkę, część papryki do dekoracji w paseczki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na małej ilości oleju. Jak się...
-
- łatwe
- do 60 min
SZASZŁYKI Z PARÓWKAMI
Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0
Parówki obierz z osłonek i pokrój na 3 cm kawałki. Pieczarki oczyść i przekrój na połówki. Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, osusz i pokrój w plasterki. Umytego i osuszonego bakłażana pokrój w plasterki...
-
- łatwe
- do 60 min
KARKÓWKA Z BOCZKIEM WĘDZONYM
Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0
Olej utrzeć z solą, dodać pozostałe składniki marynaty, posmarować kotlety, odstawić na 2 godziny. Na każdy kawałek mięsa położyć 2 plasterki boczku, przypiąć wykałaczką, następnie grillować pół godziny, przewracając mięso co kilka...
-
- łatwe
- do 30 min
FASZEROWANA CZERWONA CEBULA
Autor: roman46 | Komentarzy: 0
Cebule obrać, opłukać, przekroić na połówki. Połówki wydrążyć wyjmując kilka wewnętrznych warstw. Wyjęty miąższ posiekać. Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Fetę utrzeć na gładką pastę z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać...
-
- łatwe
- do 30 min
PIKANTNA KASZANKA Z JABŁKIEM I PIECZARKAMI
Autor: jadziap64 | Komentarzy: 0
Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Jabłka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Z kaszanki zdejmij osłonki. Każdą kaszankę ułóż na folii aluminiowej i obłóż pokrojonymi jabłkami...