Przepisy: Kuchnie świata
Biała fasola na kwaśno
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: tanie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , inne,
Okazje: inne
Sposób przygotowania: gotowane , duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
400 g białej fasoli
100 g marchwi
100 g pietruszki
100 g selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
gałązka tymianku
1 mały ziemniak
20 g masła
pieprz mielony
sól
trochę octu winnego lub jabłkowego
1 duża cebula
olej do smażenia
4 jajka
100 g marchwi
100 g pietruszki
100 g selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
gałązka tymianku
1 mały ziemniak
20 g masła
pieprz mielony
sól
trochę octu winnego lub jabłkowego
1 duża cebula
olej do smażenia
4 jajka
Sposób przygotowania:
Opłukaną białą fasolę moczymy przez 24 godziny, następnie powoli gotujemy z oczyszczonymi i na większe kawałki pokrojonymi warzywami, listkiem laurowym i tymiankiem. Kiedy fasola jest prawie miękka, dodajemy starty ziemniak, który ma zagęścić potrawę i gotujemy co najmniej 5 minut. Na koniec dodajemy masło, doprawimy pieprzem, solą i octem.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.