Boże łaski

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mąki, kasze , makarony

Okazje: Wielkanoc , Boże Narodzenie, piknik, urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

250 g miałkiej mąki
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru
200 g tłuszczu do smażenia
trochę mleka
szczypta proszku do pieczenia
sól

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę z żółtkami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możemy dodać trochę mleka. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką i wyrabiamy, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Pozostawiamy na około godzinę w chłodnym miejscu. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek, kroimy w kwadraciki lub trójkąciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy ociekną z tłuszczu, posypiemy cukrem i podajemy.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012