Focaccia, pyszny, prosty włoski chlebek

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia włoska

Koszt przygotowania: tanie

Pora dania: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,

Okazje: przyjęcie , piknik, afrodyzjaki, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 1)
     

Składniki:

-500 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml letniej wody
Dodatki:

- oliwa z oliwek
- sól morska
- oliwki
- reszta zależy od Ciebie : pesto, pomidory, mozzarella, kapary :)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, cukier, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę wody.
2. Ugniatamy ciasto i powoli dodajemy letniej wody ( warto oprószyć ręce mąką).
3. Musimy dobrze wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką na pół godziny.
4. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto ( można tez lekko rozciągać ciasto).


5. Jeżeli mamy ochotę możemy wyciąć jakiś kształt np. serduszko. Resztę ciasta wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek), smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i dodajemy wszystko na co mamy ochotę.
6. Zostawiamy ciasto na pół godziny i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Pieczemy naszą focaccie przez 25 minut w 180 stopniach.
8. Można podawać na ciepło i na zimno :) .

Inne przepisy na : http://iloffood.blogspot.com/

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012