Przepisy: Kuchnie świata
Focaccia, pyszny, prosty włoski chlebek
- łatwe
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia włoska
Koszt przygotowania: tanie
Pora dania: śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,
Okazje: przyjęcie , piknik, afrodyzjaki, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: emilia_lupa
-
Składniki:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml letniej wody
Dodatki:
- oliwa z oliwek
- sól morska
- oliwki
- reszta zależy od Ciebie : pesto, pomidory, mozzarella, kapary :)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, cukier, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę wody.
2. Ugniatamy ciasto i powoli dodajemy letniej wody ( warto oprószyć ręce mąką).
3. Musimy dobrze wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką na pół godziny.
4. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto ( można tez lekko rozciągać ciasto).
5. Jeżeli mamy ochotę możemy wyciąć jakiś kształt np. serduszko. Resztę ciasta wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek), smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i dodajemy wszystko na co mamy ochotę.
6. Zostawiamy ciasto na pół godziny i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Pieczemy naszą focaccie przez 25 minut w 180 stopniach.
8. Można podawać na ciepło i na zimno :) .
Inne przepisy na : http://iloffood.blogspot.com/
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.