Przepisy: Kuchnie świata
Królik na czarno
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone, smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
1200 g porcji mięsa z królika
150 g cebuli
300 g warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)
350 g suszonych śliwek
350 g pierników do starcia
300 ml wytrawnego wina
70 g łuskanych orzechów włoskich
70 g rodzynek
30 g łuskanych migdałów
sól
pieprz niemielony
liść laurowy
tymianek
ziele angielskie
jałowiec
olej
woda lub wywar do podlewania
150 g cebuli
300 g warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)
350 g suszonych śliwek
350 g pierników do starcia
300 ml wytrawnego wina
70 g łuskanych orzechów włoskich
70 g rodzynek
30 g łuskanych migdałów
sól
pieprz niemielony
liść laurowy
tymianek
ziele angielskie
jałowiec
olej
woda lub wywar do podlewania
Sposób przygotowania:
Porcje królika opiekamy na oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, oczyszczone warzywa kroimy w cienkie paski i wszystko razem podsmażamy na gorącym oleju na brązowy kolor. Potem dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, suszone śliwki i opieczone mięso królicze.
Solimy, podlewamy wywarem lub wodą i dusimy do miękkości.
Po czym mięso wyjmujemy a sos zagęszczamy piernikiem. Wlewamy czerwone wino i krótko gotujemy.
Na koniec sos przecedzamy i dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki.
Solimy, podlewamy wywarem lub wodą i dusimy do miękkości.
Po czym mięso wyjmujemy a sos zagęszczamy piernikiem. Wlewamy czerwone wino i krótko gotujemy.
Na koniec sos przecedzamy i dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.