Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Królik na czarno

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone, smażone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

1200 g porcji mięsa z królika
150 g cebuli
300 g warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)
350 g suszonych śliwek
350 g pierników do starcia
300 ml wytrawnego wina
70 g łuskanych orzechów włoskich
70 g rodzynek
30 g łuskanych migdałów
sól
pieprz niemielony
liść laurowy
tymianek
ziele angielskie
jałowiec
olej
woda lub wywar do podlewania

Sposób przygotowania:

Porcje królika opiekamy na oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, oczyszczone warzywa kroimy w cienkie paski i wszystko razem podsmażamy na gorącym oleju na brązowy kolor. Potem dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, suszone śliwki i opieczone mięso królicze.

Solimy, podlewamy wywarem lub wodą i dusimy do miękkości.

Po czym mięso wyjmujemy a sos zagęszczamy piernikiem. Wlewamy czerwone wino i krótko gotujemy.

Na koniec sos przecedzamy i dodajemy do niego posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012