Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Krolik z nadzieniem

  • trudne
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: drogie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: smażone, duszone,


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

królik
1 cebula
400 g słoniny
1 łyżka tłuszczu
300 ml wywaru
100 ml wina
4 ząbki czosnku nadzienie:
3 jajka
3 bułki rozmoczone w mleku
50 g masła
natka pietruszki
sól
gałka muszkatołowa
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso z królika kroimy na kawałki i szpikujemy słoniną, solimy i podsmażamy na tłuszczu, następnie dodajemy grubo pokrojoną słoninę, czosnek i cebulę. Podsmażamy tak, aby mięso nabrało złoto-brązowego koloru, podlewamy wywarem i winem i dusimy do miękkości.

Przygotowujemy nadzienie - mieszamy jajka z kawałkiem masła, dodajemy bułki rozmoczone w mleku, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Nadzienie nakładamy do natłuszczonej formy, z wierzchu nacieramy masłem i pieczemy na złoty kolor.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012