Przepisy: Kuchnie świata
Krolik z nadzieniem
- trudne
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: drogie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: smażone, duszone,
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
królik
1 cebula
400 g słoniny
1 łyżka tłuszczu
300 ml wywaru
100 ml wina
4 ząbki czosnku nadzienie:
3 jajka
3 bułki rozmoczone w mleku
50 g masła
natka pietruszki
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
1 cebula
400 g słoniny
1 łyżka tłuszczu
300 ml wywaru
100 ml wina
4 ząbki czosnku nadzienie:
3 jajka
3 bułki rozmoczone w mleku
50 g masła
natka pietruszki
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso z królika kroimy na kawałki i szpikujemy słoniną, solimy i podsmażamy na tłuszczu, następnie dodajemy grubo pokrojoną słoninę, czosnek i cebulę. Podsmażamy tak, aby mięso nabrało złoto-brązowego koloru, podlewamy wywarem i winem i dusimy do miękkości.
Przygotowujemy nadzienie - mieszamy jajka z kawałkiem masła, dodajemy bułki rozmoczone w mleku, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Nadzienie nakładamy do natłuszczonej formy, z wierzchu nacieramy masłem i pieczemy na złoty kolor.
Przygotowujemy nadzienie - mieszamy jajka z kawałkiem masła, dodajemy bułki rozmoczone w mleku, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Nadzienie nakładamy do natłuszczonej formy, z wierzchu nacieramy masłem i pieczemy na złoty kolor.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.