Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Nadziewana wieprzowina z Wysoczyzny

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

600 g udźca wieprzowego
200 g karkówki wieprzowej
100 ml śmietany
kminek słodka papryka
sól
60 g smalcu wieprzowego
200 ml wywaru

Sposób przygotowania:

Udziec wieprzowy wycieramy wilgotną ściereczką, kroimy na 4 cienkie plastry, które dokładnie zbijamy, a potem solimy do smaku.

Karkówkę razem z kminkiem mielimy, solimy, dodajemy mieloną paprykę, śmietanę i dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na osiem części. Na każdy z przygotowanych plastrów mięsa nanosimy dwie porcje nadzienia, które kładziemy z obu stron plastra, jak najbliżej brzegów. Następnie rolujemy plaster z jednej i drugiej strony, zawijając oddzielnie obie porcje nadzienia.

Nadziane plastry mięsa wkładamy do natłuszczonego smalcem naczynia, ciasno obok siebie, aby podczas pieczenia zachowały swój kształt.

W rozgrzanym piekarniku pieczemy około 5 minut (250 °C), następnie zmniejszamy do 180 °C, podlewamy mięso wywarem i pieczemy na złoty kolor. Podczas pieczenia mięso obracamy. Od czasu do czasu podlewamy sosem, który powstał w czasie pieczenia oraz w razie potrzeby wywarem.

Dodatki:
Gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane, knedle ziemniaczane, sałatki ze świeżych lub konserwowych warzyw

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012