Przepisy: Kuchnie świata
Nadziewana wieprzowina z Wysoczyzny
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Okazje: przyjęcie , urodziny, inne,
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
600 g udźca wieprzowego
200 g karkówki wieprzowej
100 ml śmietany
kminek słodka papryka
sól
60 g smalcu wieprzowego
200 ml wywaru
200 g karkówki wieprzowej
100 ml śmietany
kminek słodka papryka
sól
60 g smalcu wieprzowego
200 ml wywaru
Sposób przygotowania:
Udziec wieprzowy wycieramy wilgotną ściereczką, kroimy na 4 cienkie plastry, które dokładnie zbijamy, a potem solimy do smaku.
Karkówkę razem z kminkiem mielimy, solimy, dodajemy mieloną paprykę, śmietanę i dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na osiem części. Na każdy z przygotowanych plastrów mięsa nanosimy dwie porcje nadzienia, które kładziemy z obu stron plastra, jak najbliżej brzegów. Następnie rolujemy plaster z jednej i drugiej strony, zawijając oddzielnie obie porcje nadzienia.
Nadziane plastry mięsa wkładamy do natłuszczonego smalcem naczynia, ciasno obok siebie, aby podczas pieczenia zachowały swój kształt.
W rozgrzanym piekarniku pieczemy około 5 minut (250 °C), następnie zmniejszamy do 180 °C, podlewamy mięso wywarem i pieczemy na złoty kolor. Podczas pieczenia mięso obracamy. Od czasu do czasu podlewamy sosem, który powstał w czasie pieczenia oraz w razie potrzeby wywarem.
Dodatki:
Gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane, knedle ziemniaczane, sałatki ze świeżych lub konserwowych warzyw
Karkówkę razem z kminkiem mielimy, solimy, dodajemy mieloną paprykę, śmietanę i dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na osiem części. Na każdy z przygotowanych plastrów mięsa nanosimy dwie porcje nadzienia, które kładziemy z obu stron plastra, jak najbliżej brzegów. Następnie rolujemy plaster z jednej i drugiej strony, zawijając oddzielnie obie porcje nadzienia.
Nadziane plastry mięsa wkładamy do natłuszczonego smalcem naczynia, ciasno obok siebie, aby podczas pieczenia zachowały swój kształt.
W rozgrzanym piekarniku pieczemy około 5 minut (250 °C), następnie zmniejszamy do 180 °C, podlewamy mięso wywarem i pieczemy na złoty kolor. Podczas pieczenia mięso obracamy. Od czasu do czasu podlewamy sosem, który powstał w czasie pieczenia oraz w razie potrzeby wywarem.
Dodatki:
Gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane, knedle ziemniaczane, sałatki ze świeżych lub konserwowych warzyw
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.