Przepisy: Kuchnie świata
Pierożki wonton z chilli i trawą cytrynową
- łatwe
- do 60 min
Jaka?: Kuchnia tajska
Koszt przygotowania: średnie
Pora dania: lunch, obiad, kolacja
Liczba osób: 4 i więcej
Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,
Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,
Okazje: przyjęcie , piknik, Sylwester, afrodyzjaki,
Sposób przygotowania: gotowane na parze
- Autor: emilia_lupa
-
Składniki:
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżej trawy cytrynowej
- 1 mała dymka
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 paczka gotowego ciasta na pierożki wonton
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
2. Do masy warzywnej dodaj posiekaną pietruszkę.
3. W małej misce roztrzep jedno jajko - to będzie nasz klej do sklejania pierożków.
4. Każdy pierożek smarujemy klejem. Najlepiej robić to pędzelkiem.
5. Na płat ciasta nakładamy farsz (około jednej łyżeczki) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy lekko, by uszło powietrze i sklejamy rogi.
6. Pierożki gotujemy w wodzie przez około minutę.
7. Podajemy z słodkim sosem chilli, albo cudownym sosem mango :)
http://iloffood.blogspot.com/
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.