Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Pierożki wonton z chilli i trawą cytrynową

  • łatwe
  • do 60 min

Jaka?: Kuchnia tajska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: lunch, obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Dieta: wegetariańska, niskokaloryczna,

Głowne składniki: warzywa , mąki, kasze , makarony,

Okazje: przyjęcie , piknik, Sylwester, afrodyzjaki,

Sposób przygotowania: gotowane na parze


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

- 1 mały por
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżej trawy cytrynowej
- 1 mała dymka
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 paczka gotowego ciasta na pierożki wonton
- 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Pora, chilli, trawę cytrynową, dymkę posiekaj i lekko zrumień na oleju sezamowym. Gdy warzywa zmiękną dodaj sok z limonki, sos sojowy, cukier, kolendrę, imbir, czosnek i przez chwilę duś.
2. Do masy warzywnej dodaj posiekaną pietruszkę.
3. W małej misce roztrzep jedno jajko - to będzie nasz klej do sklejania pierożków.
4. Każdy pierożek smarujemy klejem. Najlepiej robić to pędzelkiem.
5. Na płat ciasta nakładamy farsz (około jednej łyżeczki) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy lekko, by uszło powietrze i sklejamy rogi.
6. Pierożki gotujemy w wodzie przez około minutę.
7. Podajemy z słodkim sosem chilli, albo cudownym sosem mango :)

http://iloffood.blogspot.com/

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012