Przepiórka nadziewana borowikami i kurczakiem

  • trudne
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia czeska

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 osoby

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: przyjęcie , urodziny,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

4 całe przepiórki
300 g oczyszczonych piersi z kurczaka
8 g soli
0,5 g mielonego białego pieprzu
80 g orzechów włoskich
1 jajko (40 g)
250 g oczyszczonych grzybów
150 g masła
cebula
śmietana
50 g miałkiej mąki

Sposób przygotowania:

Świeże przepiórki pozostawiamy na kilka dni w chłodnym miejscu. Po kilku dniach czyścimy je, myjemy, usuwamy głowy i końce skrzydełek. Ostrożnie wyjmujemy kości. Czubkiem ostrego noża usuwamy także pierwsze kostki na nogach. Końce nóżek dokładnie czyścimy.

Mięso z kurczaka drobno mielimy, dodajemy przyprawy, trochę grzybów, orzechy i jajko. Masa nie musi być zbyt gęsta.

Przepiórkę - już pozbawioną kości - rozkładamy skórką do dołu na natłuszczonej folii aluminiowej i napełniamy masą. Następnie nadzianą przepiórkę owijamy w folię aluminiową i mocno dociskamy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 °C, aż mięso będzie miękkie, tj. około 45 minut. W razie potrzeby podlewamy gorącą wodą.

Następnie przepiórkę odwijamy z folii i pieczemy na czerwony kolor. Pod koniec pieczenia do piekarnika wsadzamy zawinięte w folię aluminiową końce nóżek (żeby kości pozostały jasne).

Drobno pokrojoną cebulkę podsmażymy na maśle, dodajemy przekrojone borowiki, troszkę solimy, podduszamy. Prószymy mąką i prażymy.

Sos delikatnie miksujemy, dzięki czemu będzie lekko spieniony. Na koniec, by był delikatniejszy, dodajemy śmietanę.


Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012