Przepisy: Kuchnie świata
Przepiórka nadziewana borowikami i kurczakiem
- trudne
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia czeska
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 osoby
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
4 całe przepiórki
300 g oczyszczonych piersi z kurczaka
8 g soli
0,5 g mielonego białego pieprzu
80 g orzechów włoskich
1 jajko (40 g)
250 g oczyszczonych grzybów
150 g masła
cebula
śmietana
50 g miałkiej mąki
300 g oczyszczonych piersi z kurczaka
8 g soli
0,5 g mielonego białego pieprzu
80 g orzechów włoskich
1 jajko (40 g)
250 g oczyszczonych grzybów
150 g masła
cebula
śmietana
50 g miałkiej mąki
Sposób przygotowania:
Świeże przepiórki pozostawiamy na kilka dni w chłodnym miejscu. Po kilku dniach czyścimy je, myjemy, usuwamy głowy i końce skrzydełek. Ostrożnie wyjmujemy kości. Czubkiem ostrego noża usuwamy także pierwsze kostki na nogach. Końce nóżek dokładnie czyścimy.
Mięso z kurczaka drobno mielimy, dodajemy przyprawy, trochę grzybów, orzechy i jajko. Masa nie musi być zbyt gęsta.
Przepiórkę - już pozbawioną kości - rozkładamy skórką do dołu na natłuszczonej folii aluminiowej i napełniamy masą. Następnie nadzianą przepiórkę owijamy w folię aluminiową i mocno dociskamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 °C, aż mięso będzie miękkie, tj. około 45 minut. W razie potrzeby podlewamy gorącą wodą.
Następnie przepiórkę odwijamy z folii i pieczemy na czerwony kolor. Pod koniec pieczenia do piekarnika wsadzamy zawinięte w folię aluminiową końce nóżek (żeby kości pozostały jasne).
Drobno pokrojoną cebulkę podsmażymy na maśle, dodajemy przekrojone borowiki, troszkę solimy, podduszamy. Prószymy mąką i prażymy.
Sos delikatnie miksujemy, dzięki czemu będzie lekko spieniony. Na koniec, by był delikatniejszy, dodajemy śmietanę.
Mięso z kurczaka drobno mielimy, dodajemy przyprawy, trochę grzybów, orzechy i jajko. Masa nie musi być zbyt gęsta.
Przepiórkę - już pozbawioną kości - rozkładamy skórką do dołu na natłuszczonej folii aluminiowej i napełniamy masą. Następnie nadzianą przepiórkę owijamy w folię aluminiową i mocno dociskamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 °C, aż mięso będzie miękkie, tj. około 45 minut. W razie potrzeby podlewamy gorącą wodą.
Następnie przepiórkę odwijamy z folii i pieczemy na czerwony kolor. Pod koniec pieczenia do piekarnika wsadzamy zawinięte w folię aluminiową końce nóżek (żeby kości pozostały jasne).
Drobno pokrojoną cebulkę podsmażymy na maśle, dodajemy przekrojone borowiki, troszkę solimy, podduszamy. Prószymy mąką i prażymy.
Sos delikatnie miksujemy, dzięki czemu będzie lekko spieniony. Na koniec, by był delikatniejszy, dodajemy śmietanę.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.