Przepisy: Kuchnie świata
Wielkanocna szynka-Osterschinken im Topf
- średnie
- powyżej 60 min
Jaka?: Kuchnia austriacka
Koszt przygotowania: średnie
Liczba osób: 4 i więcej
Głowne składniki: mięso i podroby
Sposób przygotowania: pieczone
- Autor: SuperKuchnia
-
Składniki:
3 łyżki smalcu
100 g wędzonego boczku (drobno pokrojonego)
100 g cebuli (drobno posiekanej)
1 ząbek czosnku (drobno posiekanego)
duże kwaśne jabłko
1/2 kg kiszonej kapusty
5 owoców jałowca
kminek
pieprz
sól
4 ziemniaki (duże, niedogotowane)
4 plastry wędzonego mięsa (grube, karkówka)
1/8 l białego wina
100 g wędzonego boczku (drobno pokrojonego)
100 g cebuli (drobno posiekanej)
1 ząbek czosnku (drobno posiekanego)
duże kwaśne jabłko
1/2 kg kiszonej kapusty
5 owoców jałowca
kminek
pieprz
sól
4 ziemniaki (duże, niedogotowane)
4 plastry wędzonego mięsa (grube, karkówka)
1/8 l białego wina
Sposób przygotowania:
Rozpuścić smalec, dodać boczek i smażyć, aż zacznie się topić. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć na złoty kolor.
Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki.
Kapustę kiszoną, podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, pokrojone jabłko i przyprawy wymieszać z obranymi, pokrojonymi w grube plastry ziemniakami.
Połowę tej mieszanki umieścić w żaroodpornym naczyniu, na tym ułożyć mięso i przykryć pozostałą częścią mieszanki. Zalać wszystko białym winem i piec 60 min. w temperaturze 180 °C.
Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki.
Kapustę kiszoną, podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, pokrojone jabłko i przyprawy wymieszać z obranymi, pokrojonymi w grube plastry ziemniakami.
Połowę tej mieszanki umieścić w żaroodpornym naczyniu, na tym ułożyć mięso i przykryć pozostałą częścią mieszanki. Zalać wszystko białym winem i piec 60 min. w temperaturze 180 °C.
Komentarze
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.