Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o polityce cookies i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Nowe zasady wchodzące w życie 25 maja 2018. (więcej)

Wielkanocna szynka-Osterschinken im Topf

  • średnie
  • powyżej 60 min

Jaka?: Kuchnia austriacka

Koszt przygotowania: średnie

Pora dania: obiad, kolacja

Liczba osób: 4 i więcej

Głowne składniki: mięso i podroby

Okazje: Wielkanoc , inne,

Sposób przygotowania: pieczone


  • Autor:
  • Ocena:
    (głosy: 0)
     

Składniki:

3 łyżki smalcu
100 g wędzonego boczku (drobno pokrojonego)
100 g cebuli (drobno posiekanej)
1 ząbek czosnku (drobno posiekanego)
duże kwaśne jabłko
1/2 kg kiszonej kapusty
5 owoców jałowca
kminek
pieprz
sól
4 ziemniaki (duże, niedogotowane)
4 plastry wędzonego mięsa (grube, karkówka)
1/8 l białego wina

Sposób przygotowania:

Rozpuścić smalec, dodać boczek i smażyć, aż zacznie się topić. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć na złoty kolor.

Jabłko obrać, podzielić na ćwiartki i pokroić w plasterki.
Kapustę kiszoną, podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, pokrojone jabłko i przyprawy wymieszać z obranymi, pokrojonymi w grube plastry ziemniakami.

Połowę tej mieszanki umieścić w żaroodpornym naczyniu, na tym ułożyć mięso i przykryć pozostałą częścią mieszanki. Zalać wszystko białym winem i piec 60 min. w temperaturze 180 °C.

Oceń:
Dziękujemy!
poleć znajomemu drukuj zgłoś naruszenie

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.


Dodaj nowy przepis
webstar 2012